Med je živilo, sladilo, kozmetično sredstvo in domače zdravilo.
Čebele nektar oz. mano zgostijo ter obogatijo tako, da je v zrelem medu 16 - 20 % vode, 75-80 % sladkorjev, ostanek pa predstavljajo različne snovi, ki blagodejno vplivajo na človeško telo.
V Sloveniji porabimo na leto na prebivalca 1,3 kg medu in 46 kg belega sladkorja
Ali veste, da:
¬ se méd med seboj razlikuje glede na botanično in geografsko poreklo,
¬ se med ponovno utekočini, če ga segrejemo na okrog 40° C.
¬ je med higroskopičen, zato se hrani v zaprtih posodah.
¬ kristalizacija je naravni proces pravega, pristnega medu.
¬ ko se med strdi in če ga raje uživate tekočega, ga spet utekočinite tako, da postavite posodo z medom v toplo vodo, segreto na 40-45 °C za toliko časa, da se bo med znova utekočinil.
¬ segrevanje nad 45° C v medu zmanjša učinke encimov, mineralnih snovi in vitaminov.
¬ najbolje je, če med uživate po vsaki jedi, odrasla oseba okroli 100 g na dan oziroma 2 g na kg telesne teže !
¬ bolniki in športniki lahko zaužijejo dnevno tudi do 200 g na dan, vendar razporejeno na več manjših obrokov
¬ 100 g medu daje 320 kalorij
¬ zelo priporočamo uživanje medu v kombinaciji z ostalimi čebeljimi pridelki, to so cvetni prah, matični mleček, propolis in vosek
¬ Priporočamo nakup le domačega, kakovostnega medu, ki izvira iz okolja, v katerem bivate.
POMEMBNE LASTNOSTI MEDU
¬ Temne vrste medu, vsebujejo več rudninskih snovi, kot svetlejše vrste medu.
¬ Med olajša asimilacijo kalcija v telesu, zato je primerna hrana za otroke.
¬ Med v krvi dviga hemoglobin.
¬ Med v kombinaciji z drugimi čebeljimi pridelki lajša naše težave : alkoholizem, angine, artritis, črevesne infekcije, depresije, bolezni jeter, bolezni in poškodbe kože , težave ob klimakteriju, poškodbe in bolezni lasišča, menstrualne težave, nervoze, nespečnost, padec obrambne sposobnosti organizma, paradontopatije,bolezni prostate in sečil, skleroza ožilja, slabokrvnost, sladkorna bolezen, težave spolne moči, srca in umirjanja krvnega tlaka, staranje, zmanjšanje teka, ustna gniloba, vid, zaprtje, zlata žila, razjede na želodcu in dvanajsterniku, želodčni katar
»BOLEZNI SO MAŠČEVANJE NARAVE ZA NERAZUMNI NAČIN ŽIVLJENJA.«
(B. LESIERE)
MED V KULINARIKI
¬ prehransko dopolnilo
¬ pijače,
¬ solate,
¬ juhe,
¬ glavne jedi,
¬ sladice.
MED V KOZMETIKI
¬ kreme,
¬ mazila,
¬ šamponi,
¬ zobne paste,
¬ masaže z medom,
¬ kopeli,
¬ obloge z medom.
APITERAPIJA
LASTNOSTI IN DELOVANJE MEDU
Antibakterijske lastnosti
Med ima precej nizek pH, male količine vode, masti in proteinov, visoko osmolarnost (koncentracija osmozno aktivnih delcev na količinsko enoto raztopine), neprimerno okolje za razmnoževanje bakterij.
V medu nastopajoči bioflavonoidi delujejo neposredno antibakterijsko.
Veliko encimov v medu deluje prav tako antibakterijsko.
Antibiotično delovanje
Spekter lastnosti meda, ki uničuje mikroorganizme je precej širok.
Antioksidacijsko sredstvo pri pripravljanju živil
Med ima antioksidantne moči. Skromnejša oksidacija živil pomeni boljšo prebavo in boljše zdravstveno stanje.
Antikariesno učinkovanje
Med je nasploh antibakterijsko nespecifičen. Med hrani dlesni in pomaga na ta način k boljši prehranjenosti zob.
Protivnetno učinkovanje
Med je dobro antioksidantno sredstvo. Vsebuje bioflavonoide s protivnetnimi lastnostmi.
Tradicionalna kitajska medicina trdi, da lahko med sprejme veliko količino “ognja” iz vnetih con.
Biostimulativno učinkovanje
Med je živo živilo “z mnogo bioenergije”. Živim celicam daje najboljšo energijo.
Sredstvo za razbistritev sokov in vina
Ker vsebuje organske kisline.
Zdravilno učinkovanje
Med lahko mnoge bolezni zdravi, kljub temu, da šteje predvsem kot pospeševalec - transporter.
Čistilno učinkovanje
Med pomaga organizmu pri razstrupljanju telesa. Vsebuje velike količine fruktoze (predvsem akacijev med), ki energetskemu mehanizmu jeter direktno pomaga. Močnejša jetra pomeni boljše biokemično razstrupljanje.
Mehčalno delovanje
To učinkovanje temelji na protivnetnih - zaviralnih lastnostih in na njegovi sposobnosti, da pritegne vodo (higroskopen).
INDIKACIJE
Anoreksija – nekoliko kisel med aktivira izločanje želodčnih sokov in daje jetrom več energije tako, da prehrambne snovi, ki jih dobi iz želodca more predelati veliko bolje.
Konvalescenca – po kirurških posegih ali v slučaju prehrambnih bolezni daje med veliko energije.
Vročina – med daje belim krvnim telescem energijo tako, da lažje zmorejo odstraniti vzroke vročine ter bakterije, viruse, mrtve celice, tuje substance itd.
Rana v ustih – med je antibakterijska in regenerativna naravna snov.
Karies – med uničuje aktivnost Streptococcus mutans in hrani dlesni, ki sicer po svoji strani hranijo zobe.
Vnetje dlesni – med deluje zavirajoče na vnetja in regenerirajoče predvsem na vezno tkivo.
Vnetje grla – med deluje zvirajoče na vnetja, antibakterijsko in regenerirajoče.
Bronhialna astma – med je izvor energije za bronhialne mišice in antialergični proizvod v primeru desenzibiliziranih mehanizmov.
Kašelj – med deluje antibakterijsko in mehča
Laringitis – med deluje zavirajoče na vnetje in antibakterijsko
Rinitis – med deluje zaviralno na vnetja in proti alergijam
Tuberkoloza – med je vir energije za pljuča in imunski sistem
Jul 10, 2016