Članek
CVETNI PRAH ali PELOD
Objavljeno Jul 11, 2016

Cvetni prah ali pelod nabirajo čebele na cvetovih rastlin, pri gnetenju pa mu dodajajo nekaj medu in encimov. Grudica cvetnega prahu je sestavljena iz večtisoč pelodnih zrnc, barva pa je odvisna od vrste rastlin, ki jih čebela oprašuje. 


V Sloveniji oprašujejo čebele okoli 2000 vrst rastlin, kar pomeni,da sta 2/3 rastlinstva povezani in odvisni od čebel.

                        

Svež – nesušen cvetni prah vsebuje :

¬  vode nad 10 -30 %

¬  okrog 20% beljakovin (11 –35),

¬  okrog 30% ogljikovihhidratov (20-40),

¬  okrog 5% maščob(1-20),

¬  do 7%r udninskih snovi (1 –7).

Odstotek je odvisen od rastlin, na katerih je bil nabran.

 Poleg tega so v pelodu še :

¬  pigmenti,

¬  vitamini,

¬  aromatičnesnovi,

¬  inhibiniin

       -    sledovni elementi.

Pelod vsebuje vse človeku nujno potrebne aminokisline.

V maščobah so najpomembnejše večkratno nenasičene aminokisline: linolna, linoleinska, arahidonska. To so esencialne kisline, ki jih človeški organizem sam ne more sintetizirati.

 Od vitaminov vsebuje :

¬  vitamine B,

¬  provitamin A,

¬  vitamine C, D  .

 Cvetni prah je naravni koncentrat vitaminov, ki v kombinaciji z encimi in mikroelementi pospešuje njegovo zdravilno delovanje. 1 gram cvetnega prahu vsebuje nekajdnevno potrebno dozo vitamina P (rutina), ki preprečuje izlitje krvi v možganih, roženici in mrežnem ožilju srca. Rutin upravičeno imenujejo vitamin mladosti. Nič manjša ni vloga aneurina, ki je dobil ime »naravni brom«. Podobno vlogo imajo tudi ostali vitamini v cvetnem prahu.  Med rudninskimi svnovmi je zlasti veliko kalija in fosforja.

 LASTNOSTI CVETNEGA PRAHU

 ¬  je učinkovito sredstvo pri prebavnih motnjam

¬  uravnava delovanje črevesja

¬  spodbuja nastajanje belih in rdečih krvničk in hemoglobina

¬  krepi imunski sistem

¬  deluje antioksidativno, lovi proste radikale

¬  preprečuje bolezni srca, raka in upočasnjuje staranje,

¬  spodbuja delovanje možganov

¬  spodbuja in izboljša razpoloženje :)

¬  krepi vid

¬  pomaga pri premagovanju stresa in

¬  virusnih obolenjih

¬  pri moških preprečuje bolezni prostate

¬  blaži vnetja

UŽIVANJE CVETNEGA PRAHU

Cvetni prah uživamo najbolje na tešče s čajem ali drugo tekočino.

Če ga težje prenašamo na tešče, priporočamo uživanje z jogurtom, sadnimi sokovi, mlekom,medenimi napitki, mlačnimi ali hladnimi čaji.

 Sušen cvetni prah namakamo nekaj ur pred uporabo, da zmehčamo ovojnico!

 Preventivno ga jemljemo dvakrat dnevno po tri mesece v letu.   

 Priporočamo jemanje v začetku jeseni in ob koncu zime.

 Pri zdravljenju ga jemljemo od 30 do 40 g na dan / 3 krat dnevno pred jedjo.

Cvetni prah zelo priporočamo rekonvalescentom in starejšim ljudem za boljše počutje.

Kot zdravilo in krepčilo se cvetni prah (izkopanec) uspešno uporablja pri anemijah, astenijah, trebušno-črevesnih boleznih (gastritisu, čirih, enteklitisu, kolitisu, zapeki), pri aterosklerozi, zmanjšani spolni moči, hipertroniji, prostatitisu, adenomu prostate, hepatitisu, cirozi, nervozi, pri okrevanju po težkih boleznih.

APITERAPIJA

INDIKACIJE

Bolezni tankega in debelega črevesja - endokloritis, akutnega, kroničnega in fermentitativnega kloritisa, kronične zapeke.

Diabetes - možnost uporabe cvetnega prahu, ker povzroča neznatno povečanje inzulina.

Arteroskleroza - cvetni prah zmanjšuje plazmatični holesterol, ta lastnost pa je primerna pri težavah z  arterosklerozo.

Bolezni srca in ožilja - cvetni prah nima veliko natrija, ima pa veliko magnezija in kalija, ki sta zelo uspešna pri zdravljenju srca in krvnih žil.

Anemija  - cvetni prah vsebuje železo, ki je zelo, pomembno pri zdravljenju anemij.

Golšavost - zaradi veliki vsebnosti joda je učinkovit kot preventiva pred endementne golšavosti.

Prostata - v cvetnem prahu so nadvse pomembne estrogene snovi, torej take,ki preprečujejo ali lajšajo težave s prostato.                

Psihiatrija - španski psihiater R. D. Pater (1974) uspešno uporablja cvetni prah pri neuropsihiatričnih motnjah pri bolnikih z depresivnim sindromom, potrtostjo, astenijo in alkoholizmom.

 NAČINI UPORABE

Notranja uporaba (oralno). Jemljemo v obliki tablet, ekstrakta, v naravni obliki ali kombinaciji z medom, matičnim mlečkom ali propolisom. Priporočljivo je jemanje 3 ure pred ali po jedi. Vsako pakiranje cvetnega prahu ima priloženo navodilo za uporabo in doziranje za otroke in odrasle.

A. Kajas iz Francije priporoča več načinov notranje uporabe cvetnega prahu:

Ø  180 g medu raztopimo v 800 ml mlačne vode in ob stalnem mešanju dodamo 59 g cvetnega prahu. Zmes pustimo zoreti nekaj dni pri sobni temperaturi do začetka fermentacije. Pije se po ¾ čaše za vodo pred jedjo.

Ø  50 g medu, 10g cvetnega prahu in 100 g surovega masla dobro premešamo. Jemljemo po eno žličko pred jedjo.

Ø  250 g medu in 50g cvetnega prahu dobro premešamo in 4 dni pustimo zoriti. Jemljemo 1 žličko trikrat dnevno pred jedjo.

Ø  10 g cvetnega prahu, 1 g matičnega mlečka in 250 g medu dobro premešamo in jemljemo po eno žličko trikrat dnevno pred jedjo.

Ø  1 žličko cvetnega prahu in 1 žličko medu raztopimo v kozarcu mlačne vode. Pije se 3 krat dnevno, eno uro pred ali 3 ure po jedi.

Zunanja uporaba. Uporabljajo se vodne in alkoholne raztopine cvetnega prahu za pripravo učinkovin za kozmetične kreme in zdravljenje izpuščajev, gnojnih in kirurških ran, kreme pa delujejo nepričakovano hitro in pozitivno    

Alergije na cvetni prah

Ø  Pelodna terapija in krepčilo organizma s cvetnim prahom pri ljudeh, ki so alergični na cvetni prah nista priporočljivi.

Ø  Nesprejemljivost terapije z notranjo uporabo se pokaže tako, da pacient bruha, občutek slabosti, težave v trebuhu, kožni izpuščaji in srbenje, občutek dušitve in pobitost. V takih primerih je nujna pomoč zdravnika.