Članek
Delo: Oprema Celice bo pristala na garažni razprodaji

Dosedanji najemnik hostla Tomaž Juvan je napovedal, da bodo del opreme odprodali, del pa kasneje uporabili na novi lokaciji.

Objavljeno Jan 11, 2018

V KUD Sestava so na današnji novinarski konferenci v ljubljanskem hostlu Celica izrazili upanje, da bo tik pred iztekom roka za izselitev sedanjega najemnika hostla sklenjen dogovor med Mestno občino Ljubljana in najemnikom Tomažem Juvanom. Ta pravi, da občina zavrača vsako ponudbo sodelovanja z njim.

Arhitekt Janko Rožič je danes pozval Juvana, naj ne odpelje opreme iz hostla, ki je glede na poslovne knjige v njegovi lasti. Juvan je namreč napovedal, da bodo imeli v petek »garažno razprodajo«, na kateri bodo del opreme odprodali. Preostalo opremo nameravajo shraniti v skladišče in kasneje namestiti na novi lokaciji, kjer bi nadaljevali poslovanje.

Več opcij, propadle so vse

Juvan je danes komentiral tudi trditve ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da za opremo in blagovno znamko Celica od občine zahteva »nerazumen znesek«. Koliko konkretno je zahteval, sicer ni hotel povedati, pojasnil pa je, da so občini ponudili več različnih možnosti.

»Pripravili smo več predlogov za mesto. Trije predvidevajo, da bi nam podaljšali najem hostla za pet let, poleg tega bi mi pokrili polovico investicije v obnovo. Imeli smo tudi predlog, da celotno investicijo pokrijemo sami, v zameno pa nam občina omogoči postaviti glamping hiške,« je naštel Juvan.

Po njegovih besedah so ponudili tudi opcijo, da občina za deset let vzame v najem opremo hostla in blagovno znamko Celica ter možnost, da občini predajo celotno znanje, kontakte novinarjev, agencij, agentov, dva meseca na lastne stroške izobražujejo novega najemnika in mu prepustijo tudi za 120.000 evrov že sklenjenih rezervacij.

KUD Sestava proti zaprtju zaradi obnove

V KUD Sestava tudi nasprotujejo ideji občine o začasnem zaprtju hostla za njegovo celovito obnovo. Da je prenova hostla nujna, se po Rožičevih besedah strinjajo. Rožič, sicer arhitekt, ki je pred 24 leti pripravil idejno zasnovo za prelevitev starih mestnih zaporov v hostel Celica, nasprotuje začasnemu zaprtju.

Kot je dejal, je Celica »živ organizem« in bi jo bilo mogoče zunaj sezone prenoviti tudi med obratovanjem in izvajanjem kulturnih dejavnosti. V enem mesecu pa kljub zaprtju hostla ne bi bilo mogoče prenoviti, je prepričan Rožič.

Zanje je nesprejemljiva tudi možnost, da hostel ne bi več deloval pod imenom Celica. »Ne strinjamo se, da se ena najbolj prepoznavnih blagovnih znamk slovenskega turizma razgradi, da Celica ne bo več Celica,« je poudaril Rožič. Zato upajo na dogovor med občino in Juvanom za odkup blagovne znamke Celica.

več v povezavi ...