Članek

Program Celica

Odprtje slikarske razstave Mateje Kavčič in Ane Zavadlav

Celica ni bila prodana, tudi zaprtje in prenovo je preživela ter ohranila svoje ime. Še enkrat se zahvaljujemo vsem, ki ste k temu pripomogli.

Objavljeno Jul 09, 2018

Po dolgem času Celica spet odpira vrata tudi glasbenim srečanjem Sozvočja sveta, razstavam ali natančneje sestavam ter drugim dogodkom v galeriji Srečišče. V 15. letih smo skupaj z vami pripravili več kot 180 razstav, 500 drugih dogodkov in 1000 koncertov. Iskanje prostosti in nove preprostosti v stavbi nekdanjega zapora je bil ključni izziv. Prosto muziciranje po nastopih je celo dobilo svoje ime »celični etno jam«. Posluh za svobodno improvizacijo se meri s »celično kilometrino«, kar pomeni mojstrski odziv na vsak izziv, ko skoraj vsak nov dih postane navdih...

Skozi preobrazbo starega zapora smo z umetnostjo, ki ni umetna, z godbo, ki odpira in podpira zgodbo, spoznali, da je tudi naključje lahko ključno, da pravi ključi odpirajo in vodijo »k luči«...

Z upanjem in tihim pričakovanjem vas spet vabimo na odprtje razstave in Sozvočja sveta v Celico

KUD Sestava

Spoštovani novinarji in kulturni redaktorji,
vljudno vabljeni na odprtje slikarske razstave


Mateje Kavčič in Ane Zavadlav:  Zgodbe dunajskih dreves 

v torek, 10. julija 2018 ob 19.00 v galeriji Srečišče v hostlu Celica

Mateja Kavčič in Ana Zavadlav, slikarka in ilustratorka, sta bili sošolki že v Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo. Študij sta nadaljevali na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in obe diplomirali na oddelku za slikarstvo. Mateja je nadaljevala na specialki za slikarstvo, Ana pa se je usmerila v grafiko in kasneje knjižno ilustracijo.

Letos februarja sta bili skupaj v umetniški rezidenci na Dunaju, kjer sta prvič sodelovali v skupnem projektu in prepletli različne izkušnje iz dosedanjega ustvarjanja. Naslovili sta ga Zgodbe dunajskih dreves. Tak bo tudi naslov razstave v Galeriji Srečišče v Hostlu Celica, kjer bosta razgrnili nastalo knjigo umetnic (dnevnik bivanja v rezidenci), ki je na nek način tudi osebni alternativni vodič po avstrijski prestolnici. Njuno ustvarjanje v umetniški rezidenci na Dunaju naj bi povezalo dve perspektivi: pogled človeka usmerjen v drevo in pogled »skozi oči drevesa« na mimoidoče. Ker pa jima je bila dodeljen zimski termin rezidence, ko ni mogoče posedati, opazovati in beležiti dogajanja pod krošnjami dreves, sta koncept priredili situaciji.

Mateja je s palico risala v sneg v krog pod drevesom, ki rase pod oknom rezidenčnega stanovanja in fotografirala hitro minljive risbe, z ogljem je risala gole krošnje dunajskih dreves in portretirala rjave odpadle liste rastlin, ki jih je našla na tleh, sicer z drevesi zelo bogate avstrijske prestolnice.

Ana, ki sicer deluje na področju knjižne ilustracije in je navajena, da se njeno delo začne z besedilom, pa je tokrat brez vnaprej zadanega cilja s pozicije tujke v mestu, beležila vtise z nočnih potepanj po ulicah, poglede na razsvetljena okna, neznane hiše, mimoidoče. Zapisi teh bežnih srečanj delujejo kot zamentki novih zgodb. Serijo slik je naslovila nocturno.

Poleg del nastalih v rezidenčnem stanovanju, bosta Ana in Mateja razstavili še fotografije dunajskih dreves, ki so jima jih poslali prebivalci Dunaja, ki sta jih naključno srečali in pobližje spoznali v času enomesečnega bivanja tam.


Mateja Kavčič (1970) zadnjih 16 let živi in ustvarja v Škofji Loki. V svojem delu prepleta slikarstvo, risbo, grafiko, fotografijo, prostorske postavitve in land art. Ves čas ustvarjanja se ukvarja z naravo. Večkrat razstavlja tudi na prostem.  Prepoznavna je po okroglih formatih platen, po risanju z ogljem direktno na stene galerij (razstava Gozdni duh, Galerija Krško, 2014) in uporabi materialov najdenih v naravi (razstava Zavetja v lapidariju Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, 2016).

Ana Zavadlav (1970) živi in ustvarja v Solkanu. Od leta 2003 se posveča predvsem knjižni ilustraciji za otroke, mladino in odrasle. V času študija je za svoje delo leta 1993 in 1994 prejela študentsko in univerzitetno Prešernovo nagrado, pozneje pa še številna druga priznanja s področja ilustracije. Med njenimi novejšimi deli izstopajo Molitvice s stopnicPetra Svetine, Zadnja pomlad Janeza Menarta ter Čriček in temačni občutek Toona Tellegena.

 

Dodatne informacije na sestava@gmail.com ali tel. številko 041 539 160

S

Posojilo ponuja med resno hitro zlasti v 48 ur (plavec.joz@gmail.com) zdravo Mi smo združenje vlagateljev; Smo dajo na razpolago vsi iz posojila, najdaljši rok odplacila je 15 let, letna obrestna mera je 3 %. Kredit dodeli kdor zasluži dolocen mesecni dohodek. Imajo kapital za posojil za kratkorocno in dolgorocno od 5000 evrov do 10,000,000 evro za vse ljudi, ki so resne, pošteno in dobro morale, za vec informacij o posojilu ponudbo, nam pišite na ta mail: plavec.joz@gmail.com WhatsApp: + 33789770894