Članek
Za skoraj tretjino nižja investicija od predvidene
Objavljeno Oct 18, 2022

SPOROČILO ZA JAVNOST - V Mirnu poteka dograjevanje kanalizacijskega omrežja in prav v teh dneh poteka zaključno asfaltiranje odsekov, ki so že grajeni, uporabniki pa se že priključujejo na kanalizacijsko omrežje. Gradbeni stroji zdaj brnijo na Mirenskem Gradu. Investicija bo zaključena v predvidenem roku, to je do konca letošnjega leta, njena vrednost pa je za 30 odstotkov nižja, kot je bilo sprva predvideno.

Osrednje kanalizacijsko omrežje se je v Mirnu zgradilo že leta 2015, na petih krakih pa bo dograjeno letos. To poteka v okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Soče – Občina Miren - Kostanjevica, katerega namen je povečati število priključenih gospodinjstev in poslovnih subjektov na kanalizacijsko omrežje v poselitvah nad 2000 PE (populacijskih enot), ki bo tako po končanju del 99,03-odstotno. Pred tem je bilo na kanalizacijsko omrežje priključenih 92,59 odstotka gospodinjstev in ostale dejavnosti. Na štirih odsekih je kanalizacija že zgrajena, uporabniki so priključeni, prav v teh dneh pa poteka zaključno asfaltiranje odsekov. Gradbeni stroji izvajalca del, tj. Erik Sever s.p., so se zdaj preselili na Mirenski Grad, kjer dela potekajo nemoteno in po predvidenem načrtu. Vsa dela bodo predvidoma zaključena do konca letošnjega leta.

Investicija v izgradnjo 742 metrov fekalne kanalizacije in 119 metrov meteorne kanalizacije predstavlja za Občino velik zalogaj, zato je zaprosila za sofinanciranje in že leta 2020 dobila odobreno podporo Službe vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Kasneje je Občina Miren - Kostanjevica dvakrat izvedla postopek javnega naročanja, saj je bil prvi razpis zaradi previsokih cen ponudnikov razveljavljen. Drugi razpis je bil uspešen, vrednost gradbenih del pa je uspela znižati za skoraj 30 odstotkov. Zato je Občina na Ministrstvo za okolje in prostor že oddala predlog za spremembo odločitve o podpori, občina pa bo namesto sprva predvidenih 307.388 evrov za investicijo prispevala samo 156.847,90 evra. Preostalih 196.879,55 evra bo pridobila iz EU kohezijskega sklada, 34.743,45 evra pa bo primaknila država iz državnega proračuna. Vrednost celotne investicije z vso potrebno dokumentacijo, nadzorom in drugimi stroški sicer znaša 388.468,90 evra (z DDV 471.556,06 evra). 

Župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar se je na novinarski konferenci tudi zahvalil občanom za strpnost in razumevanje, saj je bilo med gradnjo treba prilagajati prometni režim. Tudi postopek priključitve zahteva svoj čas, saj mora biti izveden po predpisih, da se zagotovi potrebna kakovost in varnost omrežja. »Končni rezultat je, da smo v Mirnu in Orehovljah skoraj vsi priključeni na kanalizacijsko omrežje, urejeno pa je tudi meteorno omrežje, s čimer bomo doprinesli k varovanju okolja in zaščiti voda, predvsem naših prelepih rek Vipave in Soče. To je naš prispevek k izboljšanju kakovosti površinskih in podzemnih voda, posredno pa tudi k izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev v občini. Brez sofinanciranja bi bil ta projekt za nas težko izvedljiv.«