Članek
Izjava za javnost štev. 23.
Objavljeno Aug 05, 2015

Slovensko javnost in politiko, Evropsko Komisijo in Evropski parlament obveščamo, da je Cinkarna Celje vložila tožbo za plačilo odškodnine 30 000 evrov in stroškov postopka proti koordinatorju Civilnih iniciativ Celja Borisu Šuštarju.

Tožba naj bi imela temelj v neresničnih navedbah, ki naj bi krnile njihov ugled kot poslovno uspešnega in odgovornega subjekta. Uprava Cinkarne trdi, da niso »umazana« industrija in da so njihovi izpusti v okolje skladni z zakoni in ne vplivajo na porazno zdravstveno stanje prebivalstva v celjski kotlini.Potrebno je ponoviti, da smo mnenja, da je Cinkarna Celje tovarna, ki je s svojim delovanjem od ustanovitve grozovito uničila okolje in za stoletja onemogočila normalno-zdravo življenje prebivalstva celjske kotline. 17 ha področja stare Cinkarne, sredi mesta Celja, najbolj onesnaženega področja v Sloveniji in med žalostnimi svetovnimi rekorderji, kjer se s prašenjem in izpiranjem v podtalnico in vodotoke nepopravljivo in dolgoročno zastruplja okolje še sedaj, je posledica delovanja Cinkarne. Aktualna proizvodnja, kjer predelajo tisoče ton rude ilmenit in titanove žlindre pa dokazano spušča v okolje s prašenjem rakotvorne težke kovine, kot so kadmij, arzen, nikelj in še mnoge druge nevarne snovi. Z dokazanim prašenjem iz deponije sadre Za Travnikom, kjer je večina rakotvornih delcev pod PM 5, ki prav tako po uradnih analizah vsebujejo rakotvorne težke kovine pa dodatno uničujejo vso naravo. Pričevanja okoliškega prebivalstva v dokumentarcu novinarja Primoža Meška RTV SLO in članku v prilogi Večera 7DNI novinarke Mateje Jazbec, poleg vseh ostalih novinarskih prispevkov pa dajejo pravo sliko ogrožanja okolja in zdravja ljudi. Ekscesi, kot je bila eksplozija filtrov, izpusti brez delovanja filtrov, počen cevovod odpadne titanove sadre in erupcije kisline, ki je po pričevanju zaposlenih nasproti Cinkarne poškodovala veliko avtomobilov pa so dokaz, »da ne obvladujejo proizvodnega procesa v celoti«. Škandalozno prikrita raziskava krvi delavcev Cinkarne, kjer je imelo kar 60% poškodovane kromosome pa dokazuje, da so bili pripravljeni prikriti tudi najhujša dejstva pred svojimi zaposlenimi. Zato upravi Cinkarne nič ne verjamemo.

Na podlagi vseh uradnih podatkov, strokovnih analiz in analiz, ki smo jih plačevali sami, utemeljeno in legitimno opozarjamo na nesprejemljivost delovanja tako ekološko sporne in nesprejemljive industrije sredi mesta Celja.

Tudi z vloženo tožbo, s katero poskušajo skrajno nesprejemljivo ustrahovati predstavnike civilne družbe, nas ne bodo ustavili.

Boris Šuštar, koordinator
Civilne iniciative Celja