Članek
TEDEN EVROPE - v sredo 9.5. 2015 tudi o medu
Objavljeno May 04, 2015

Spoštovani, Vljudno vas vabimo na Teden Evrope, ki letos pod sloganom Okusi EU poteka med 4. in 9. majem 2015 v Hiši EU na Bregu v Ljubljani.
BREZPLAČNE delavnice, predavanja, stojnice z zaščitenimi izdelki, pokušanje hrane, razstave, jezikovne kavarne – vse to bo zagotovo razveselilo lačne znanja in dobrot. Pogovarjali se bomo o samooskrbi, socialnem podjetništvu na podeželju in pravični trgovini ter izvedeli, kako pridobiti prave informacije o živilih. Vaše brbončice bomo razvajali na kulinaričnih delavnicah, medtem ko se bomo na jezikovnih kavarnah pogovarjali o hrani v tujih jezikih.
Začnemo v ponedeljek, 4.5. ko bomo na stojnicah od 10. ure naprej lahko poskusili prekmursko gibanico, slovenski med, štajersko bučno olje in deviško oljčno olje ter se udeležili brezplačnih delavnic in predavanj:
11.30 – 13.00 Delavnica: »Sožitje kvašenega testa, gline in lesa«, Janja Štrumbelj, Le Potica (ponedeljek, 4.5.2015, Breg 14, Ljubljana) Skrivnost priprave potice bomo odkrivali na delavnici avtorice »le Potice« Janje Štrumbelj. Prikazan bo celoten potek priprave potice, od kvasnega nastavka do zvijanja in polaganja v model ter degustacije potice, pečene v okroglem glinenem modelu. Avtorica pri izdelavi potic ne uporabljam plastične posode ali pripomočkov, temveč samo les, steklo, glino ali kovine. Zgodba, ki jo pelje skozi delavnico temelji na povezavi kvašenega testa in naravnih elementov kot so les, zrak, zemlja. Rdeča nit je avtoričino osebno spoznanje, da so za pripravo potice potrebni pravzaprav enaki pogoji, kot za življenje človeka: hrana, tekočina, zrak in toplota.
14.00 – 15.00 Predavanje: »Dišavnice v kulinarični tradiciji Evrope«, dr. Janko Rode, KGZS (ponedeljek, 4.5.2015, Breg 14, Ljubljana) Tako kot so raznoliki evropski jeziki, navade in tradicije, so raznolike tudi jedi evropskih narodov. Kakšno vlogo igrajo pri tem zelišča bomo izvedeli na predavanju dr. Janka Rodeta. Biologa in izjemnega poznavalca zelišč, njihovih arom, zdravilnih učinkov in možnostih uporabe.
15.00 – 17.00 Delavnica s kuharskim mojstrom »Kuhajmo z okusom Evrope«, Roberto Monas (ponedeljek, 4.5.2015, Breg 14, Ljubljana) Skrivnosti okusov Evrope, bo prvi dan Tedna Evrope razkrival italijanski kuharski mojster Roberto Monas, ki prihaja z regije Piemont. V Slovenijo ga je pripeljala ljubezen, ki jo izražajo tudi njegove kulinarične mojstrovine, ki jih pripravlja v restavraciji Krtina D'Ampezzo v Moravčah. Navdušuje s pripravo italijanske kulinarike, ki jo prepleta z lokalnimi pridelki ter slovenskimi zaščitenimi kmetijskimi pridelki in živili. O tem, kako pripraviti odlične testenine, kako jih nadgraditi z čarobnimi okusi Evrope, boste izvedeli in okusili v ponedeljek, 4. maja, na Bregu 14, pred Hišo Evropske unije. Najmlajši pa se bodo lahko prelevili v detektive in se lotili preiskave okusov EU ter si prislužili naziv EU-detektiv z okusom in uradno značko Hiše EU.

CELOTEN PROGRAM je na voljo na: http://ec.europa.eu/slovenia/news/2015/teden-evrope_sl.htm in v priponki.

Upamo, da se nam boste pridružili in razširili informacijo o dogodku vsem zainteresiranim. Lep pozdrav,


Katja Troha Katja Troha Publication and Information Officer – Europe Direct Co-ordinator/Kontaktna oseba za publikacije in koordinatorka informacijskih točk Europe Direct