Članek
Aktivnosti se nadaljujejo - g. Bogovič v EU parlamentu
Objavljeno Jul 06, 2015

Bruselj, 1. julij 2015 – Sestanka Skupine za dialog s civilno družbo na temo čebelarstva, ki je včeraj popoldne potekal med predstavniki Evropske komisije in deležniki iz civilne družbe, se je udeležil tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). Na sestanek, ki je potekal v prostorih Evropske komisije, je bil Bogovič povabljen kot govorec z namenom predstavitve iniciativ Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), ki sta bili meseca aprila predstavljeni v Evropskem parlamentu, in sicer pobude za uvedbo Evropskega medenega zajtrka ter pobude za razglasitev Svetovnega dneva čebel v okviru Organizacije združenih narodov (OZN).

Bogovič je na predstavitvi obeh iniciativ ČZS izrazil upanje, da bodo ostale države članice EU sledile zgledu Slovenije, ki je pobudnica iniciative za Evropski medeni zajtrk, ter Madžarske, kjer se medeni zajtrk izvaja že drugo leto zapored, in bodo podobno kampanjo začele izvajati tudi v svojih šolah in vrtcih. Prav tako je izrazil pričakovanje, da bodo države članice EU podprle slovensko iniciativo za Evropski medeni zajtrk.

Tudi glede pobude za razglasitev 20. maja kot Svetovnega dneva čebel je Bogovič optimističen, saj je bil meseca maja letos na OZN že podan uradni predlog s strani slovenske vlade, poleg tega iniciativa uživa močno podporo velike večine držav članic EU

 

Poslanci Evropskega parlamenta iz Slovenije, med njimi tudi Bogovič, so sicer 16. aprila 2015 v Evropskem parlamentu gostili skupino 110 slovenskih čebelarjev, vključno z vodstvom ČZS, ki so obiskali Bruselj v sklopu večdnevne strokovne ekskurzije. Obe iniciativi ČZS sta bili predstavljeni na seji odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), kjer sta bili deležni veliko pohval in besed podpore s strani ostalih evropskih poslancev. Poleg tega je takrat pred sejo AGRI potekal tudi delovni “medeni” zajtrk, katerega so se poleg slovenskih evropskih poslancev udeležili še poslanci iz ostalih držav članic EU, predstavniki Evropske komisije, nevladnih organizacij, v imenu Vlade, itd.

 

Na včerajšnjem celodnevnem sestanku skupine za dialog s civilno družbo, ki je v prostorih Evropske komisije potekal na temo ovčereje, reje drobnice ter čebelarstva, so bila izmenjana številna mnenja in izpostavljene mnoge težave, s katerimi se pri svojem delu soočajo kmetje, čebelarji in potrošniki.

 

Bogovič je v svoji predstavitvi iniciativ za uvedbo Evropskega medenega zajtrka in Svetovni dan čebel izpostavil odlično in odgovorno delo ČZS, ki se kaže v povečevanju števila slovenskih čebelarjev, večjemu zanimanju otrok za čebelarstvo ter izboljšanju zavedanja potrošnikov o pomenu lokalno pridelane hrane in medu. Marsikaj od tega seveda ne bi bilo doseženega brez Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, ki s podpornimi ukrepi, predvsem iz naslova Skupne kmetijske politike EU, pomaga pri razvoju čebelarstva v Sloveniji.

 

Skupine za dialog s civilno družbo, vsega skupaj jih je 13, predstavljajo običajen način komunikacije med Evropsko komisijo in civilno družbo. Evropski komisiji pomagajo tako pri oblikovanju kmetijske politike in politike razvoja podeželja kot pri izboljšanju implementacije zakonodaje z navedenih področij. Sestanki skupin običajno potekajo enkrat mesečno.