Članek
Izjava ČZS za javnost glede poročila in izjav UVHVVR
Objavljeno Dec 23, 2015

Objavljano izjavo ČZS za javnost glede poročila in izjav UVHVVR (17. 12. 2015).
 
JANEZ POSEDI: »VES MED PRIDELAN V SLOVENIJI JE VAREN«
 
Dne 17. 12. 2015 se je na izredni seji sestal Upravni odbor Čebelarske zveze Slovenije (UO ČZS). V prvem delu seje so se članom pridružili tudi predstavniki Uprave za varno hrano, veterino in varstvo rastlin (UVHVVR) direktor dr. Janez Posedi, direktorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak ter vodja sektorja za fitofarmacevtska sredstva dr. Jernej Drofenik.
 
Predstavniki UVHVVR so podali pojasnila glede poročila o posebnem nadzoru nad proizvodnjo, prometom in uporabo pripravkov za zatiranje varoj v letu 2015 ter izjav njenih predstavnikov v medijih.
 

  • Direktor UVHVVR Posedi je UO ČZS jasno sporočil, da je med pridelan v Sloveniji popolnoma varno živilo in ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi.
  • Direktorica inšpekcije Bizjakova je izjavila, da je njena izjava v oddaji 24 ur na POP TV na sporedu ob 19. uri vzeta iz konteksta in kot taka zavajajoča. To potrjuje javno objavljeno poročilo UVHVVR z dne 16. 12. 2015.
  • ČZS ne podpira uporabe nedovoljenih sredstev za zatiranje varoj.
  • ČZS obsoja zavajanje čebelarjev s strani podjetja APIS M&D glede sestavin pripravka za zatiranje varoj.
  • ČZS zahteva prevzem odgovornosti za podajanje neutemeljenih in tendencioznih javnih izjav glede varnosti slovenskega medu.
  • ČZS – Javna svetovalna služba v čebelarstvu (ČZS, JSSČ) ves čas daje velik poudarek zagotavljanju varnih čebeljih pridelkov. S tem namenom je v letu 2003 sprejela in uveljavila doktrino o sonaravnem zatiranju varoj in v skladu z njo čebelarje izobražuje in usposablja ter izvaja tudi druge številne dejavnosti v tej smeri (glej spodnjo prilogo).
  • ČZS, JSSČ si želi tvornega sodelovanja s pristojnimi službami na področju zdravstvenega varstva čebel.