Članek
Program šolanja preskuševalcev medu v letu 2016
Objavljeno Dec 23, 2015

Program šolanja preskuševalcev medu je bil oblikovan leta 2008. Obsega 50 pedagoških ur, od tega 14 ur predavanj, 33 ur vaj in 3 ure zaključnega preverjanja znanja. Vsebinsko je usklajen s tovrstnimi izobraževanji v sosednjih državah.
Program šolanja je razdeljen na tri stopnje, ki se izvajajo v ločenih časovnih obdobjih z razmikom vsaj treh mesecev. Tak način šolanja omogoča, da kandidati izbiro stopnje šolanja prilagodijo svojim potrebam in bolje utrdijo osvojeno znanje ter ga nadgrajujejo.
Prva stopnja, Uvod v senzorično analizo, je namenjena vsem, ki želijo spoznati, kaj je senzorična analiza, preveriti svoje senzorične zaznave in se seznaniti z najpogostejšimi vrstami slovenskega medu in njihovimi senzoričnimi lastnostmi.
Na drugi stopnji šolanja kandidati spoznavajo senzorične lastnosti najpogostejših vrst slovenskega medu in njihovo variabilnost, nekatere manj znane vrste slovenskega medu ter možne napake medu, ki jih zaznamo s senzorično analizo. Spoznajo se z različnimi načini senzoričnega ocenjevanja medu, njihovim namenom in z uporabo senzoričnih metod.
Tretja stopnja je namenjena utrjevanju poznavanja senzoričnih lastnosti vrst medu, ki so značilne za Slovenijo, uporabe različnih metod za senzorično analizo medu in preverjanju senzoričnih zaznav. Stopnja se zaključi s preverjanjem usposobljenosti kandidatov za samostojno delo preskuševalca medu v senzoričnem panelu.  
Pogoj za vpis v višjo stopnjo programa je zaključena predhodna stopnja in vsaj 90 odstotna prisotnost na vsaki stopnji.
Kandidati, ki uspešno opravijo praktični in teoretični izpit v okviru tretje stopnje šolanja, prejmejo potrdilo »Senzorični preskuševalec medu«. Senzorični preskuševalec medu lahko sodeluje na senzoričnih ocenjevanjih medu, skladno z določbami Pravilnika o senzoričnem ocenjevanju medu v Sloveniji (ČZS, 2014). Poleg aktivnosti na ocenjevanjih medu se zahteva, da vsaki dve leti opravi obnovitveni seminar s področja senzorične analize medu.
Predvideni termini šolanja v letu 2016 in cene:
Prva stopnja: Uvod v senzorično analizo medu: 3., 4. in 5. februar 2016
(3 dni, 19 ur; 200 €)
Druga stopnja: Senzorična analiza medu, osnovna: druga polovica maja 2016
(2 dni, 13 ur; 180 €)
Tretja stopnja: Senzorična analiza medu, nadaljevalna in izpit: september 2016
(3 dni, 18 ur; 200 €)
Šolanje bo potekalo v prostorih Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, na naslovu Jamnikarjeva 101, Ljubljana. Število mest je omejeno na 20, najmanjše število kandidatov za izvedbo šolanja je 10.
Rok za prijave je najkasneje 15 dni pred pričetkom posamezne stopnje šolanja. Točni datumi druge in tretje stopnje bodo javljeni naknadno. Kandidati prejmejo gradivo.
Prijave in informacije: Mojca Korošec, e-mail: mojca.korosec@bf.uni-lj.si, tel. 01 320 37 26.
UNIVERZA V LJUBLJANI, Biotehniška fakulteta, ODDELEK ZA ŽIVILSTVO, Katedra za tehnologijo mesa in vrednotenje živil