Članek
Analize vzorcev medu in usposabljanja Smernice
Objavljeno Dec 30, 2015

Čebelarji, ki čebelje pridelke dajejo v promet, morajo zagotavljati kakovost in varnost čebeljih pridelkov ter zagotavljati sledljivost. V pomoč pri tem so jim lahko Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP (v nadaljevanju Smernice), ki jih je pripravila Čebelarska zveza Slovenije, potrdil pa jih je Urad za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Za čebelarje izvajamo usposabljanja na temo Smernic, v krajši obliki pa izvajamo Smernice za namene obnovitve znanja (v urniku so objavljeni kot Smernice dobrih higienskih navad v čebelarstvu-OBNOVITEV) za tiste čebelarje, ki so osnovno usposabljanje že opravili. Usposabljanju v obeh primerih sledi tudi preverjanje znanja, ki je podlaga za izdajo potrdila o udeležbi. Na usposabljanje se je potrebno prijaviti bodisi preko e čebelarja, bodisi na mail zlatica.kovacevic@czs.si do dva dni pred izvedbo usposabljanja. Prijavljeni udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi na usposabljanju že na samem usposabljanju, neprijavljeni pa samo v primeru osebnega prevzema na ČZS ali po dogovoru v terenskih svetovalnih pisarnah JSSČ.

V januarju bo tako kot vsa leta doslej izvedenih, kar nekaj usposabljanj na to temo, ki so objavljeni v urniku usposabljanj.

Čebelarji, ki bi v okviru samokontrole, želeli preveriti svoj med na prisotnost timola, kumafosa in metabolitov amitraza, lahko to storijo tudi v okviru  »Uredbe za čebelarstvo«, kjer poteka ukrepKontrole medu, ki ga tako kot v letu 2015 izvaja Kmetijski inštitut Slovenije.  

Analize so za čebelarje brezplačne. Do brezplačnih analiz je upravičen čebelar, ki v okviru samokontrole odda vzorec medu v analizo in ki je najpozneje dan pred oddajo vzorcev v analizo vpisan v register čebelnjakov. Čebelar lahko odda samo en vzorec medu v analizo do zapolnitve  prostih  kapacitet. Pri tem se odloči za enega izmed dveh paketov analiz pri medu. Prednost pri analizah medu imajo čebelarji, ki so vključeni v sheme kakovosti. Čebelarju se brezplačna analiza medu v okviru interne kontrole medu financira samo enkrat v programskem obdobju 2014-2016.

Za način oddaje vzorcev medu se pozanimajte na Kmetijskem inštitutu Slovenije (ga. Veronika Kmecl, 01 280 51 64, veronika.kmecl@kis.si). 
Priporočamo tudi, da od vsake serije medu shranite po en reprezentativni vzorec, saj s tem zavarujemo sami sebe. Tako bomo npr. ob morebitni pritožbi imeli v skladišču vzorec medu, tako da ga bomo lahko uporabili kot »proti vzorec« za analize. Poskrbimo, da bo ta vzorec tudi vzorec resnične serije medu. Če je to mogoče, vzorce odvzamemo na različnih mestih serije (lota) ali vzorec vzamemo iz sredine skladiščne posode, torej če med polnimo v kozarce, shranimo kozarec, ki smo ga napolnili nekje na sredini našega dela.
 
Andreja Kandolf Borovšak