Članek
Obisk čebelarske konference v Bolgariji
Objavljeno Feb 15, 2016

Dne 11. februarja 2016 sem se udeležil otvoritve čebelarske razstave in čebelarske konference v Bolgariji, v mestu Pleven, ki ju je organizirala evropska poslanka ga. Mariya Gabriel. Tema konference je bila KAKO NAPREJ? V Bolgariji je približno 2000 čebelarjev, ki so združeni v različne čebelarske organizacije, med katerimi ni pravega dialoga, država pa pri pripravi čebelarskih programov in zakonodaje nima pravih sogovornikov. Na otvoritvi čebelarske razstave, na novinarski konferenci in na začetku čebelarske konference je bila prisotna tudi njihova ministrica za kmetijstvo in prehrano ga. Desislava Tanava, ki je sporočila, da je potrebno, da se čebelarske organizacije združijo. Na konferenci smo kot vabljeni predavatelji sodelovali g. Etienne Bruneu iz Belgije, ga. Sonja Heinemann iz Nemčijeg. Stanislav Jas iz Finske in moja malenkost. Predstavili smo primere organizacij naših čebelarskih organizacij v državah od koder prihajamo. V nadaljevanju so nas prisotni čebelarji in funkcionarji spraševali kako izobražujemo čebelarje, kakšne ugodnosti imajo naši člani, način financiranja in podobno. V drugem delu konference so predstavniki njihovih različnih čebelarskih združenj podali poglede glede njihovega združevanja v enotno čebelarsko zvezo. Govorili so: urednik čebelarskega časopisa g. Dimo Dimov, predsednik čebelarske zveze »Čebelarski klub Nº1« g. Kiril Kirilov, predstavnik medobčinske čebelarske zveze Plovdiv g. Nikolay Gaydov, predstavnik regionalne čebelarske zveze Pleven g. Vassil Palazov, predsednica ženskega čebelarskega društva ga. Petya Stanceva in predsednik združenja bolgarskih čebelarjev g. Rosimir Mateev.
Ob koncu konference smo prisotni ugotovili, da med njihovimi društvi obstaja želja po enotni čebelarski zvezi v državi, vendar jih do poenotenja katera organizacija bo to postala, čaka kar nekaj dela. Med prisotnimi čebelarji je bilo veliko takšnih, ki poznajo Slovenijo, naše čebelarje in kranjsko čebelo. Na podlagi pogovorov z njimi predvidevam, da se bo povpraševanje po naših maticah s strani Bolgarskih čebelarjev v prihodnje povečalo. Prav tako so nekateri čebelarski funkcionarji napovedali, da bodo prišli v Slovenijo in si ogledali  naše vzrejevalce matic, čebelarje in nekatere turistične zanimivosti Slovenije.
V okviru predstavitve našega čebelarstva sem prisotne seznanil tudi z našimi aktivnostmi, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel in jih razdelil informativne brošure. Nekateri udeleženci so bili s pobudo že seznanjeni, vsi pa so izrazili močno podporo, da s pobudo v Združenih narodih uspemo.
dr. Peter Kozmus