Članek
Vzpostavitev novih plemenilnih postaj
Objavljeno May 18, 2016

Rodovniške matice v čebelarstvu predstavljajo najkvalitetnejši plemenski material, ki imajo za razliko od gospodarskih matic poreklo znano tudi po očetovi liniji. Namenjene so predvsem čebelarjem za nadaljnje razmnoževanje.

Vzreja rodovniških matic najpogosteje poteka v sodelovanju med vzrejevalci matic in plemenilno postajo, na kateri je zagotovljeno kontrolirano parjenje matic z odbranimi trotarji. V Sloveniji v zadnjem obdobju deluje plemenilna postaja Rog Ponikve, z letošnjim letom pa bo pričela delovati tudi plemenilna postaja v Lučah. Za namen reševanja problematike čistosti čebel na Koroškem, deluje tudi lokalna plemenilna postaja v kraju Legen pri Slovenj Gradcu.

Čebelarska zveza Slovenije kot Priznana rejska organizacija za kranjsko čebelo in Kmetijski inštitut Slovenije kot druga priznana organizacija, si v okviru veljavnega Rejskega programa za kranjsko čebelo prizadevata, za vzpostavitev plemenilnih postaj, še na drugih območjih Slovenije. Lokacija mora zagotavljati izoliranost od okoliških trotov, zato v radiju 6 km ne sme biti nameščenih čebeljih družin, oziroma morajo med njimi obstajati naravne prepreke.
V tej smeri vabimo društva, vzrejevalce in čebelarje, ki imajo potencialno primerno lokacijo za vzpostavitev plemenilne postaje, da nam do 1. junija 2016 to sporočijo in pošljejo prijavo. Strokovni svet bo prijave pregledal in odločil, kje bo test izoliranosti izveden v letošnjem letu.
 
Več informacij oz. prijave na tel: 01/7296 116 oz. e-pošta: peter.kozmus@czs.si

dr. Peter Kozmus