Članek
Slovenski čebelarji v pričakovanju obiska prvega moža FAO
Objavljeno May 18, 2016

Na obisku v Sloveniji se bo v petek in soboto na povabilo kmetijskega ministra Dejana Židana mudil generalni direktor Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) Jose Graziano da Silva. Najpomembnejši del obiska bo posvečen čebelarstvu in slovenski pobudi za razglasitev 20. maja kot svetovnega dneva čebel v ZN.
Prvi dan obiska Graziana da Silve bo najprej namenjen uradnim srečanjem. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo imel dvostranski sestanek z Židanom, delegacijo FAO pa bo pričakala tradicionalna tržnica z lokalnimi dobrotami iz Slovenije. Brazilec se bo srečal tudi s predsednikom države Borutom Pahorjem, so za STA pojasnili na ministrstvu.
Nato bo na Ljubljanskem gradu okrogla miza z naslovom Čebele in trajnostni razvoj. Graziano da Silva bo skupaj z Židanom, generalnim sekretarjem mednarodnega združenja čebelarskih zvez Apimondia Riccardom Jannonijem Sebastianinijem in drugimi gosti sodeloval na okrogli mizi kot govorec in predstavil pogled FAO na pomen opraševalcev za prehransko varnost.
Sledilo bo odprtje razstave Ohranimo čebele, ki jo pripravlja Ljubljanski grad v sodelovanju z radovljiškim čebelarskim muzejem in Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS). Razstava bo opozorila na splošno ogroženost čebel in odgovornost za njihovo ohranitev, ki jo imamo kot družba in kot posamezniki, so sporočili iz ČZS.
Drugi dan obiska se bo Brazilec udeležil odprtja 14. slovenskega čebelarskega praznika v Račah, kjer se bo seznanil z dolgoletno tradicijo in posebnostmi slovenskega čebelarstva. Po odprtju in ogledu razstavljenih čebeljih izdelkov in dobrot bo obiskal bližnjo ekološko kmetijo, ki je v lasti Borisa Uranjeka, prejemnika nagrade Mladi inovativni kmet 2015.
Za Slovenijo je dobro sodelovanje s FAO v tem trenutku pomembno predvsem zaradi pobude o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel. Preden predlog uvrstijo na Generalno skupščini ZN, Slovenija potrebuje podporo FAO, ki je med agencijami ZN specializirana za hrano in kmetijstvo.
Slovenija je z aktivnostmi za pridobitev mednarodne podpore začela lani, letos pa je začela formalni postopek, pri čemer bo ključnega pomena pridobitev podpore FAO. Na ministrstvu glede na potrebne postopke v okviru ZN pričakujejo, da bodo svetovni dan čebel razglasili na Generalni skupščini ZN konec leta 2017, kar pomeni, da bi ta dan prvič praznovali 20. maja 2018.
Slovenija sicer podpira vizijo in cilje FAO glede zagotavljanja prehranske varnosti in trajnostnega kmetijstva ter nadaljnja prizadevanja za izkoreninjenje lakote in vseh oblik podhranjenosti ter zagotovitev dostopa do kakovostne in varne hrane.
Za Slovenijo je pomembno tudi preusmerjanje pozornosti FAO na pomen hranljivosti oz. ustrezne hrane v okviru prehranske varnosti. Naša država je na tem področju zelo aktivna; med drugim promovira lokalno hrano in sheme kakovosti, prizadeva si za kratke preskrbne verige in izvaja projekt tradicionalni slovenski zajtrk.
Slovenija podpira tudi vključevanje FAO v razprave o podnebnih spremembah. Segrevanje planeta bo vplivalo na večje potrebe po vodi, ki je za pridelavo hrane nujna, hkrati pa podnebne spremembe prek ekstremnih vremenskih pojavov v obliki poplav na pridelovalne površine vplivajo tudi v obratni smeri.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano