Članek
Medeni zajtrk v Washingtonu
Objavljeno May 27, 2016

»Brez njih ne bi bilo nas! In z vsemi sredstvi ter takoj je treba preprečiti njihovo izumiranje.« To in še veliko več izjemne strokovne razlage priznanih strokovnih govorcev je bilo slišati 20. maja 2016 dopoldan na predstavništvu ali Delegaciji Evropske Unije v Washingtonu, kjer je na pobudo Slovenskega veleposlaništva v Washingtonu bila organizirana razprava z inovativnim naslovom: »To be(e) or not to be(e)« z namenom 20. maj razglasiti za svetovni dan čebel, kar je predlagala Država Slovenija ob iniciativi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Ker se vse začne in konča s hrano, ki povezuje ali dogodkom daje »pravi okus«, so osnovnošolci Ljubnega ob Savinji pripravili (ne)tradicionalni medeni zajtrk in tako slovenski med predstavili tudi v »praksi« ali okusnih jedeh, značilnih za Slovenijo in Zgornjo Savinjsko dolino. Miza se je šibila pod težo dobrot, med katerimi smo našli ponovno ajdnek, medeni skutni namaz in medeni masleni namaz, polnjena pečena jabolka z medenim orehovim polnilom, ajdov kruh z orehi, koruzni kruh in iz njih narejen kruhov čips, pa medenjake in kroglice iz ajdove kaše s fižolom, prelite z medom, da le ne bi vse bilo (pre)sladko, smo dodali skuto z bučnim oljem, mohod, Savinjski želodec, ptičke, kot praznično različico kruha. Presenečeni nad dejstvom, da so namesto »vljudnih« majhnih grižljajev obiskovalci od mize odhajali s polnimi krožniki dobrot, kar s polnimi usti hvalili slovenske jedi in gozdni, cvetni, lipov, hojev, akacijev, kostanjev,…med, ki so ga lahko okušali kar samega, povzdigovali v zvezde. Številni čebelarji, nutricionisti, kulinarični strokovnjaki, ljubitelji medu ali čebel, politiki, ki so obiskali dogodek, tudi zaradi presenečenja, da pri nas pridelujemo med, so na podlagi degustacije, obsežnega gradiva, ki ga je pripravilo Veleposlaništvo RS v Washingtonu, dobili izčrpne odgovore. Zadovoljni ali navdušeni nad razlago, da veliko slovenskih tradicionalnih jedi vsebuje med, in to v različnih slovenskih regijah, razlage o tradiciji in panjskih končnicah, pa ob začudenju, da so dekorativne svečke narejene iz voska,…Slovenijo postavili na svoj »must see« zemljevid.
 
https://www.sta.si/2265700/v-washingtonu-ob-slovenskem-zajtrku-predstavitev-pobude-za-svetovni-dan-cebel?kat1=GO&kat2=&publ=true&ured=ZP
http://www.euintheus.org/event/conversations-in-culture-world-bee-day-to-bee-or-not-to-bee/
http://www.euintheus.org/event/the-cooking-kids/
http://www.mkgp.gov.si/en/world_bee_day_initiative/
 
Zahvaljujemo se Veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu za ponovno izjemno promocijo projekta KuhnaPaTo, organizacijo izčrpnega programa najrazličnejših vsebin, nepozabnih dogodkov iz aspekta spoznavanja ljudi, kulture, hrane in nadgradnje lastnega znanja!