Članek
Predstavitev dobre prakse: Dan odprtih vrat ČD Šentjernej
Objavljeno Jun 03, 2016

Vabim vas, da preberete zanimiv in poučen članek o tem, kako se je čebelarsko društvo Šentjernej, ki je letos že odprlo svoja vrata, lotilo organizacije Dneva odprtih vrat 2016. Članek je pripravil predsednik čebelarskega društva Šentjernej g. Aleksander Kragolnik, ter v njem nazorno opisal potek dogodka in predstavil primer odličnega sodelovanja med čebelarji in učenci ter učitelji OŠ Šentjernej.

SKUPAJ BOMO POVRNILI UGLED SLOVENSKEMU ČEBELARSTVU!

 Takole je opisal dogodek g. Kragolnik:
Letošnje leto smo v Čebelarskem društvu Šentjernej nekoliko pohiteli in Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev pripravili že v ponedeljek, dne 25.4.2016.
 
Ta dan so namreč v Osnovni šoli Šentjernej za učence osmih razredov izvedli tehniški dan z naslovom “Ko dela čebela”.
Tehniški dan je bil zasnovan medpredmetno. Učenci so izbirali iz nabora osmih delavnic, kjer so spoznavali zgodovino čebelarstva v Sloveniji in zgradbo čebele, risali panjske končnice ter izdelovali (matematično) satje. Teme so se lotili tudi z glasbenim ustvarjanjem, pekli so medeno pecivo ter znanje o čebelah razširjali tudi v angleškem jeziku.
V sodelovanju s Čebelarskim društvom Šentjernej so obiskali tudi čebelarja Martina Premruja na njegovem domu na Gruči ter njegov čebelnjak.
Tu so si, ob pomoči izkušenih čebelarjev Jožice, Milene, Franca in Martina Premruja, najprej ogledali čebele v opazovalnem panju. Zatem so si ogledali različne panjske sisteme, spoznali kako čebelar vliva satnice, kako zažiči satne okvirje in nanje pritrjuje satnice ter spoznali, čemu vse to služi.
Nadaljnja doživetja so jih pričakala pred in v čebelnjaku, naseljenim z 48 gospodarskimi in 24 rezervnimi čebeljimi družinami. V samem čebelnjaku so jim bila predstavljena čebelarjeva opravila ter orodje in oprema. Primerno opremljeni so se učenci za kratek čas prelevili v čisto prave čebelarje.
V nadaljevanju so se preselili v točlnico medu. Tu so pomagali pri odkrivanju voščenih pokrovcev in pri točenju medu. Za konec so se imeli možnost posladkati z različnimi vrstami medov in z medenim pecivom.
 
Vloga čebelarjev v omenjenem projektu je bila v Osnovni šoli zelo pozitivno ocenjena, zato vodstvo šole že načrtuje podoben projekt v naslednjem letu, seveda spet v sodelovanju z domačimi čebelarji.
Morda pa bomo v prihodnosti celo uspeli odpreti vrata šolskega čebelnjaka OŠ Šentjernej, saj je že čas, da po kar nekaj letih premora v šoli ponovno oživi čebelarski krožek.
 
Ne le sodelovanje z osnovno šolo, tudi naše sodelovanje z vrtcem Čebelica v Šentjerneju je zgledno. Predvsem obisk čebelarjev v enotah vrtca ob Slovenskem zajtrku je tako za čebelarje kot za otroke posebno doživetje.
 
To so le drobci vsebin sodelovanja našega društva v lokalnem okolju. V takem okolju, kjer se ljudje med seboj dobro poznamo, smo drug drugemu naklonjeni in si pomagamo, je prijetno delovati. Zato smo prisotni povsod, kjer smo zaželjeni in takih primerov je vedno več, saj lokalno okolje čebelarstvu in vlogi čebel v naravi vse bolj priznava mesto, ki mu gre.
 
Veseli nas tudi velik posluh občine Šentjernej, z županom g. Radkom Luzarjem na čelu, ki ga občina namenja našemu poslanstvu in nam tudi nudi vso pomoč pri naših aktivnostih, pa najsi gre za dneve odprtih vrat, podporo Svetovnemu dnevu čebel, za objave naših člankov v občinskem glasilu ali za katero od drugih oblik promocije slovenskega čebelarstva oz. delovanje društva.
 
Naj medi !
 
Aleksander Kragolnik
predsednik ČD Šentjernej