Članek
Objava razpisov iz Programa razvoja podeželja 2014 - 2020
Objavljeno Jun 21, 2016

V juniju je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo več razpisov iz naslova Programa razvoja podeželja.
Za čebelarje, ki razmišljajo o povečanju in posodobitvi svojega čebelarstva z namenom zagotavljanja ekonomičnosti in povečanja prihodkov iz čebelarske dejavnosti, sta aktualna 2 razpisa:
1. podukrep 4.1. Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva, za naložbe namenjene izvajanju tehnoloških izboljšav na področju higiene, varovanja okolja in varnosti pri delu ter znižanju stroškov pridelave na vodovarstvenih območjih. Predmet javnega razpisa so naložbe kmetijskih gospodarstev namenjene izvajanju tehnoloških izboljšav na področju higiene, varovanja okolja in varnosti pri delu ter znižanju stroškov pridelave. Cilj je povečanje produktivnosti, ekonomske in okoljske učinkovitosti, povečanje odpornosti na podnebne spremembe ter prilagajanje nanje. Sofinanciranje znaša najmanj 30% in največ 50%.
2. podukrep 6.1. Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete za leto 2016. Upravičenci so tudi čebelarji, ki imajo najmanj 60 in največ 200 čebeljih družin in so stari od 18 do vključno 40 let, imajo ustrezno poklicno znanje in usposobljenost ter prvič vzpostavljajo kmetijo.
Pri obeh razpisih je potrebno predložiti poslovni načrt in v primeru pridobitve sredstev je zahtevana vzpostavitev knjigovodstva.
Več informacij o obeh razpisih dobite na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: http://www.mkgp.gov.si/si/javne_objave/javni_razpisi/ .