Članek

Ekonomika

Načrtovanje in strategije v čebelarstvu
Objavljeno Jan 16, 2017

Zaradi hitrih sprememb na področju razvoja družbe smo podvrženi hitrejšemu tempu življenja in prilagajanju, ki ga od nas zahteva okolje v katerem živimo. Biti uspešen pomeni biti korak pred časom, biti odprt za spremembe in gledati na čas, ki prihaja kot priložnost za inovativne in kreativne rešitve. Uspeh pa je tisti, ki nas dvigne nad sivino povprečja in nas še dodatno motivira. Tudi v čebelarstvu smo priča vedno novim izzivom, ki od čebelarjev zahtevajo tehten razmislek in  strateško razmišljanje, ki služi kot pomoč pri prilagajanju okoliščinam in izzivom s katerimi se soočajo čebelarji. V čebelarstvu so donosi čebeljih pridelkov vremensko pogojeni.  Tisti, ki živijo od čebelarstva in je to njihova osnovna dejavnost pa si ne morejo privoščiti večjega izpada dohodka. Zato je smiselno, da v čebelarstvu najdemo še druge vire zaslužka in nismo odvisni samo od pridelave medu.

Če pogledamo na dejavnost širše lahko vidimo, da imamo čebelarji veliko možnosti za razvijanje podjetniških idej. Povečanje čebelarstva, ki je pogojeno z večjim številom čebeljih družin je že ena od možnosti. Tudi znotraj obstoječega števila čebeljih družin lahko povečamo ekonomičnost. Npr.  z vključevanjem   v sheme višje kakovosti, to so:  Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo, Kraški med, Kočevski gozdni med, ki ga  bomo potrošnikom ponudili kot med višje kakovosti  in znanega porekla. Pridelava cvetnega prahu, matičnega mlečka, vzreja čebeljih matic, čebeljih družin,… Možnosti dodatnega zaslužka v čebelarstvu nudi tudi apiturizem. Zavedati se moramo, da turisti vedno bolj iščejo in cenijo oddih, ki jih bogati in prinaša nove izkušnje in doživetja. Kaj je lahko lepšega kot to, da se turisti vrnejo z dopusta in se pohvalijo, da so obiskali gostoljubnega čebelarja, ki jim  je predstavil čudoviti svet čebel, okušali so različne sorte medu in celo preživeli nekaj ur v čebelnjaku ob prijetnem vonju aerosola  in bučanju čebel. Popolno doživetje, ki ga obiskovalci ne bodo nikoli pozabili.

Možnosti je veliko, zato spoštovane čebelarke in čebelarji pustite prosto pot vaši domišljiji.  Preden pa se lotite novih izzivov, pa preverite finance in se strateško lotite novih podvigov. Kjer je volja, je tudi pot. Pa srečno.

Nataša Klemenčič Štrukelj