Članek
"Čebelji svet" na sejmu v Berlinu, ki ga obišče skoraj pol milijona ljudi
Objavljeno Jan 19, 2017

STA: Slovenija bo na berlinskem Zelenem tednu v ospredje postavila čebelarstvo (ozadje)

Berlin, 18. januarja - V Berlinu se bo od petka do 29. januarja odvijal 82. mednarodni sejem za hrano, kmetijstvo in hortikulturo Zeleni teden. Slovenija se bo na njem predstavila z interaktivnim paviljonom Čebelji svet, obiskovalci pa bodo spoznali raznoliko slovensko kulinariko. Sejma se udeležuje tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki bo imel več srečanj.
Razstavni prostor ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se letos razprostira na 135 kvadratnih metrih. Na njem bo postavljen interaktivni paviljon Čebelji svet, ki osvešča obiskovalce o slovenskem projektu razglasitve 20. maja za svetovni dan čebel. Obenem paviljon informira o pomenu opraševanja, vlogi čebel za zdravo okolje in globalno prehransko varnost.
Vzporedno se bo na razstavnem prostoru predstavilo tudi slovensko čebelarstvo in pomen čebel in ostalih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje varnosti preskrbe s hrano v svetu, preprečevanje lakote ter posledično je pomembno tudi za izboljšanje kakovosti življenja vsakega posameznika.
Obiskovalcem sejma bo ministrstvo v okviru gostinskega dela razstavnega prostora ponudilo tudi tradicionalno slovensko kulinariko, piva in vina. V Berlinu se na slovenskem razstavnem prostoru predstavljata tudi podjetji Medikoel in čebelarstvo Šauperl s svojima prodajnima programoma. Na razstavnem prostoru bo ministrstvo z grafičnim prikazom, poleg čebelarstva, njegove zgodovine in pomena, predstavljalo tudi Slovenijo kot kulinarično in turistično privlačno državo, so za STA pojasnili na ministrstvu.
V času obiska delegacije v Berlinu se bo Židan v petek na razstavnem prostoru srečal s številnimi ministri in drugimi visokimi predstavniki držav, ki bodo prisotni na sejmu. Na sejmu se bo zvrstilo preko 300 forumov, seminarjev in konferenc, vrhunec sejma pa bosta berlinski vrh kmetijskih ministrov in globalni forum za hrano in kmetijstvo. Glavna tema devetega globalnega foruma za hrano in kmetijstvo bo kmetijstvo in voda - ključ do odprave lakote na svetu.
V sodelovanju s kmetijskim ministrstvom se bo na sejmu predstavila tudi Slovenska turistična organizacija. Zagotovili bodo promocijske brošure o Sloveniji kot turistični destinaciji, pa tudi informacije z izpostavitvijo tematik kulinarike, vinarstva ter prehrane nasploh v turistični ponudbi Slovenije. Izpostavljena bo tudi odgovornost do okolja in kulture, saj gre za predstavitev v Sloveniji oz. lokalno pridelane hrano in ohranjanje ter oživljanje tradicionalne ponudbe, vezane na primer na pridelavo medu.
Zeleni teden velja za enega največjih mednarodnih sejmov za kmetijstvo, prehrano in vrtnarstvo na svetu. Ob robu sejma potekajo številni spremljajoči dogodki, predstavlja pa tudi forum za srečanje največjih odločevalcev o prihodnji kmetijski politiki ne le v Evropi, ampak tudi v svetu. Vsako leto ga obišče več kot 400.000 obiskovalcev, na njem pa se predstavlja več kot 1600 razstavljavcev iz približno 70 držav.
Zeleni teden v Berlinu pripravljajo že od leta 1926. V 91-letni zgodovini se bo sejem letos zgodil že 82. Na sejmu se bo predstavilo več kot 1600 razstavljalcev iz 65 držav. Država partnerica pa je letos sosednja Madžarska.
Prvo leto je bil sejem le lokalne narave, v vseh teh letih pa je prerasel v največji sejem kmetijstva, hrane in hortikulture. Od prvega leta do lani je na sejmu sodelovalo skoraj 87.000 razstavljalcev iz 128 držav, ogledalo pa si ga je 32,4 milijona obiskovalcev.

https://www.facebook.com/dejan.zidan/posts/10210545149492167