Članek
​Stanje rastlin na območju Bele Krajne in obalnega dela Primorske
Objavljeno Mar 05, 2024

V zadnjih dneh smo preverili stanje medovitih rastlin na območju Bele krajne (Metlike, Vinice, Črnomlja, Semiča) in obalnega dela Primorske (Črni Kal, Dekani, Marezige, Koper, Ankaran). Pričakovano so tudi tu rastline letos naglo začele z razvojem in je slika sledeča.
Na območju Bele Krajne je vrba iva, ki prva zacveti v zadnji tretjini cvetenja. Ostale vrste so nekoliko kasnejše in ocenjujemo, da bodo pozne vrste in tiste v hladnejših legah cvetele vse do konca drugega tedna. Poleg njih so v drugi polovici cvetenja tudi mandeljni. Cveti tudi že črni trn in rastlina, ki je pri nas predvsem kot okrasna rastlina japonska kutina. Poleg teh rastlin v nižinah ter sončnih legah Metlike, Črnomlja in Vinice že cvetijo prve zgodnje marelice in ringloji. Preverili smo tudi stanje akacije. Na omenjenih območjih do 400 m nadmorske višine že izkazuje počene brste na zgodnjih legah že opažamo izrasle poganjke, ki so velikosti do 2 mm.
Na območje obalnega dela Primorske je razvoj še nekoliko hitrejši. Na območju Dekanov, Marezig, Kopra in Ankarana mandljeva drevesa ter zgodnja drevesa črnega trna že izgubljajo cvetne liste. Cvetijo zgodnje marelice, ringloji in slive. Na območju Črnega Kala kjer je nadmorska višina višja so v zadnji tretjini cvetenja vrbe. Poleg njih cvetijo mandeljni in črn trn. Vse akacije v nižjih legah tega območja so začele z razvojem, pri najbolj zgodnjih legah opažamo poganjke dolžine do 5 mm. Na območju Črnega Kala in hladnejših legah so brsti prav tako počeni.
Trenutno stanje rastlin ne dovoljuje več negativnih temperatur, saj bo škoda v tem primeru velika. Če tudi se zgodi, da na posameznih legah akacijo pozeba ne prizadene, je vprašanje koliko bo lahko ponudila. Glede na trenutni razvoj pričakujemo zgodnjo cvetenje, kar bo ponovno vplivalo na slabše pogoje za medenje. Počakajmo še nekaj dni, da vidimo kakšna bo situacija z vremenom in če se bodo ob koncu tedna temperature spustile pod 0 °C. Glede na to, da je letos cikel javorja ugoden in pričakujemo večje število cvetov priporočamo, da tisti, ki čebele lahko premikate, imate v rezervi tudi lokacije za javorjevo pašo, kateri na pozebe ni tako občutljiv.

Naj medi!

Aleš Bozovičar, ONS

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs