Članek
Centrifugiranje voska
Objavljeno Feb 19, 2024

Vso surovino, ki jo uporabljamo za taljenje in pridobivanje voska, imenujemo voščine. Odvisno od kakovosti te vsebujejo 20–97 % čistega voska. Dobrim in skrbnim čebelarjem se že poleti nabere precej voščin. Pri pregledovanju panjev zbiramo prizidke, ki se drže satnikov, panjskih sten in matične rešetke, prazne matičnike, pokvarjene satnice in trotovino iz gradilnikov. Tem voščinam dodamo še sate, ki so se poškodovali med točenjem, ter medene pokrovce in sate, ki smo jih jeseni zaradi starosti izločili iz čebelarstva. Tudi pri jesenskem čiščenju rešetk in podnic panjev se nabere še precej voščenega drobirja.
V današnjem času za taljenje voščin uporabljamo različne tehnike, najpogostejše so taljenje v sončnem talilniku, taljenje v posodah z vročo vodo in taljenje v parnem talilniku. Za učinkovito pridobivanje voska je koristno uporabiti centrifugo, ki omogoča hitro in učinkovito topljenje starih satov z okvirji, izrezanih satov, voščenih pokrovčkov ali kosov voska s centrifugiranjem le-teh v pari. Prednosti tega postopka vključujejo maksimalni izkoristek voska tudi pri starih satih brez potrebe po izrezovanju satov, razkužitev okvirjev in voska pri 100°C, ne glede na starost satov ali vsebnost hrane, kristaliziranega medu ali cvetnega prahu. Vse to se stopi in po ohladitvi loči, kar omogoča pridobitev velike količine lastnega voska za nadaljnjo uporabo.
Postopek centrifugiranja voska je preprost:
V perforirano košaro naložite toliko satov, da je košara polna. Košaro centrifuge lahko napolnite tudi z voščenimi pokrovčki. Pod centrifugo postavite vedro za vosek.
Poskrbite, da je priključen parni generator s primerno močjo. Izolirana zunanja posoda omogoča manjše temperaturne izgube in večjo zmogljivost.
Ko se vosek začne topiti in izteka iz odtočne pipe, zaženite centrifugo.
Preko avtomatskega krmilnika nastavite želeni program, ki vključuje hitrost vrtenja, čas in dolžino programa.
Ko vosek preneha iztekati, izključite centrifugo, izpraznite košaro in zamenjajte sate.
Z uporabo ustrezne tehnike taljenja in centrifugiranja lahko učinkovito pridobite čisti vosk, ki ga lahko ponovno uporabite, s čimer optimizirate svoje čebelarstvo in izkoristite vse možnosti, ki vam jih ponuja narava.

Več o kvaliteti in pridelavi ter o novostih predelave voska – tudi o centrifugiranju voska , pa boste lahko več izvedeli na letošnjem strokovnem posvetu Apislovenija v Celju, kjer bo tekla beseda o tem čebeljem pridelku.

Vlado Auguštin

#tehnologija #društva #čebelarstvo #czs