Članek
Označevanje hranilne vrednosti živil
Objavljeno Dec 12, 2023

Označevanje hranilne vrednosti živil

Označba hranilne vrednosti živil je po zakonodaji EU obvezna od leta 2016 za vsa predpakirana živila, vendar pa je v primeru čebeljih pridelkov nekaj izjem. Med drugim označevanje hranilne vrednosti ni obvezno za:

- nesestavljena živila, torej tudi za vse primarne čebelje pridelke: med, cvetni prah, matični mleček, surov propolis,
- pijače, ki vsebujejo več kot 1,2 vol. % alkohola in
- obrtno proizvedena živila, ki jih na trg dajejo:

(1) čebelarji posamezniki,
(2) posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, ali
(3) mikro družbe (družbe, katerih povprečno število delavcev v poslovnem letu ne presega 10).*

*Pri mikro družbah se v izračun povprečnega števila delavcev ne štejejo samo redno zaposleni, temveč vsi delavci (upošteva se torej tudi študentsko delo, pogodbeno delo oz. druge oblike prekarnih zaposlitev).

Pri obrtno proizvedenih živilih je dodaten pogoj, da se živila dobavlja neposredno končnemu potrošniku (doma, na tržnici, v javne zavode, restavracije, po pošti, od vrat do vrat, medomat) na območju Slovenije ali lokalnim maloprodajnim podjetjem, ki dobavljajo neposredno končnemu potrošniku na območju Slovenije. V primeru ko je med čebelarjem/mikro družbo in trgovino (lokalnim maloprodajnim podjetjem) posrednik, ki opravi le storitev prevoza in skladiščenja, vendar ne postane lastnik živil, označba hranilne vrednosti prav tako ni potrebna.

Označba hranilne vrednosti je torej obvezna pri:

- prodaji, ko je vmes posrednik, ki postane lastnik blaga, ali
- če v obratu dela več kakor 10 oseb, ali
- če se prodaja izven meja Slovenije.

Obvezna označba hranilne vrednosti vključuje energetsko vrednost in količine maščob, nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, sladkorjev, beljakovin in soli. Pri navajanju hranilne vrednosti se navajajo povprečne vrednosti, ki temeljijo na:

(a) osnovi analiznih izvidov;
(b) izračunu iz znanih ali dejanskih povprečnih vrednosti uporabljenih sestavin; ali
(c) izračunu iz splošno veljavnih in sprejetih podatkov.

Alternativa laboratorijski analizi je torej izračun hranilne vrednosti glede na recept izdelave vaših živil. V Sloveniji je orodje za izračun hranilne vrednosti brezplačno in dosegljivo na povezavi OPKP - Odprta platforma za klinično prehrano: http://www.opkp.si/sl_SI/cms/pomoc/pomoc-pri-delu-z-opkp. Poleg tega sta Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Inštitut Jožefa Stefana pripravila spletno orodje za izračun in označitev hranilne vrednosti predpakiranega živila: https://prehranskeoznacbe.si/.

Urška Ratajc,
svetovalka specialistka za zagotavljanje varne hrane

#varnahrana #društva #čebelarstvo #czs