Članek
Objavljeno Apr 15, 2024
Čebelarska zveza, Javna svetovalna služba v čebelarstvu in Biotehniški center Naklo organizirata strokovno razpravo o medovitih rastlinah v mestih, ki bo potekala v četrtek, 25.4.2024 ob 9. uri na Biotehniškem centru v Naklem, Strahinj 99.

Na posvetu bodo sodelovali:
  • Boštjan noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije z uvodnim nagovorom.
  •  
  • dr. Marijan Pogačnik, direktor Biotehniškega centra Naklo in predsednik konzorcija Biotehniških šol Slovenije s pozdravom udeležencev in predstavitvijo dneva odprtih vrat Biotehniškega centra.
  •  
  • Maruška Markovčič, vodja odseka za razvoj podeželja na oddelku za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana, nam bo predstavila projekt »Pomagajmo čebelici – ocvetličimo mesto«, katerega glavni namen je spodbujanje meščanov k zasajanju medovitih rastlin in s tem zagotavljanje paše čebelam in ostalim opraševalcem.
  •  
  • Mojca Rehar Klančič, univ.dipl.ing. agr. in Jožica-Golob Klančič, univ.dipl.ing.hort. in kraj. arh. iz podjetja Trajnice Golob Klančič, nam bosta predstavili Medovite trajnice, saj v njihovi vrtnariji že desetletja razmnožujejo najrazličnejše trpežne in našim klimatskim pogojem prilagojene trajnice na naravi prijazen način - v navadni vrtni prsti in ne v šotnici. Med njimi je tudi veliko število takšnih, ki so medovite. A brez načrtovanja zasaditev, dobre priprave tal in potem strokovnega vzdrževanja, ki ga je ob pravilnem pristopu lahko zelo malo, ne gre. Zato se že zelo dolgo posvečajo tudi  izobraževanju tako strokovne, kot tudi ljubiteljske javnosti.
  •  
  • Gorazd Trušnovec je arhitekt in publicist, v zadnjem desetletju bolj poznan kot strasten urbani čebelar in vodi tudi istoimensko društvo. Predstavil nam bo Spodbujanje pašnih razmer v mestnem okolju, saj društvo Urbani čebelar intenzivno spodbuja sajenje medovitih rastlin, trajnic in dreves pri svojem članstvu ter pri vseh partnerjih in institucijah, s katerimi sodelujejo. Verjamejo, da je možno z majhnimi koraki narediti velike premike.
 
Razpravo bo vodil doc. dr. Drago Papler, vodja Medpodjetniškega izobraževalnega centra, Biotehniškega centra Naklo. Po končanem posvetu in razpravi bo sledil ogled dendrološkega laboratorija vzpostavljenega v okviru projekta ArborTech.
 
Dan pa se bo pričel ob 8.30 uri s predstavitvijo projekta ArborTech v izvedbi Biotehniškega centra Naklo.

Vljudno vabljeni!

Mojca Pibernik, Svetovalka za ekonomiko čebelarstva, ČZS, JSSČ