Članek
Objavljeno Apr 25, 2024
Zahvala za solidarno pomoč Čebelarskega društva Anton Žnideršič Ilirska bistrica in Čebelarskega društva Bohinj poplavljenim čebelarjem v zgornji savinjski dolini

Avgusta 2023 so Slovenijo prizadele katastrofalne poplave. Med poplavljenci so bili tudi nekateri čebelarji Zgornje Savinjske doline.
Največje izgube v svojem čebelarstvu je utrpel Stopar Tomaž iz Mozirja. Poleg škode na bivalnih in gospodarskih objektih, mu je voda odnesla preko 150 čebeljih družin, pravkar dokončan kontejner za prevoz večjega števila družin in vso čebelarsko opremo. Od šestih stojišč, na katerih je imel čebele, je bilo poplavljenih pet.
V čebelarski zvezi Zgornjesavinjsko šaleškega območja (ČZ SAŠA) smo jeseni prejeli klic Skrt Branka, sedaj predsednika čebelarskega društva Anton Žnideršič iz Ilirske Bistrice, s ponudbo podpore pri nadomestitvi odplavljenih čebeljih družin. Solidarnostno ponudbo smo z veseljem sprejeli in se dogovorili za realizacijo v spomladanskem času.
V sredo, 3.4.2024 so ilirskobistriški čebelarji izpolnili obljubo in na predlog ČZ SAŠA pripeljali 16 čebeljih družin Tomažu Stoparju. Naknadno bodo zagotovili še 3 čebelje družine. Po sprejemu čebeljih družin nas je Tomaž pogostil in razkazal Loke pri Mozirju, ki so bile med najbolj prizadetimi poplavnimi območji in kjer sanacija še vedno poteka.
Solidarnost je izkazalo tudi čebelarsko društvo Bohinj, ki je nakazalo 300 eurov z namenom pomoči poplavljenim čebelarjem. ČZ SAŠA bo namenjena sredstva porabila za nakup satnic tistim čebelarjem, ki so v poplavah izgubili čebelje družine.
Upravni odbor ČZ SAŠA, se tudi v imenu Stopar Tomaža in ostalih oškodovanih čebelarjev, lepo zahvaljuje čebelarskemu društvu Anton Žnideršič Ilirska Bistrica, njihovim darovalcem čebeljih družin in čebelarskemu društvu Bohinj za izkazano solidarnostno pomoč.
 
UO ČZ SAŠA