Članek
Praznovanje 7. svetovnega dne čebel
Objavljeno May 15, 2024

Spoštovani!

20. maja bomo praznovali že 7. svetovni dan čebel (SDČ), ki so ga leta 2017 razglasili Združeni narodi, na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. S tem se je končal dolgotrajni postopek, ki se je pričel leta 2014. Razglasitev še danes pomeni za eno izmed največjih diplomatskih dosežkov v samostojni Sloveniji.
Prvo praznovanje svetovnega dne čebel je bilo organizirano leta 2018 v Žirovnici na Gorenjskem, kjer je bil rojen Anton Janša, največji čebelar, ki se je rodil 20. maja 1734 in po katerem je bil izbran dan za praznovanje svetovnega dne čebel.
Od razglasitve naprej se za praznovanje SDČ odločajo številne organizacije in različna združenja po celem svetu. Nekatere aktivnosti povezane s praznovanjem svetovnega dne čebel koordinira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano ob sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije.
Letošnje praznovanje bo Čebelarska zveza Slovenije, v okviru promocijske kampanje »Enjoy it's from Europe«, ki promovira tri sheme kakovosti s področja medu iz Slovenije, skupaj z Občino Beltinci in Čebelarsko zvezo društev Pomurja organizirala že 21. čebelarski praznik in 7. svetovni dan čebel v Občini Beltinci pri Beltinskem gradu.
Osrednji dogodek se bo pričel v soboto 18. maja ob 11.00 uri, pri Beltinskem gradu, ko nas bodo nagovorili:

1. dr. Nataša Pirc Musar, predsednica RS
2. Marko Virag, župan Občine Beltinci
3. Nataša Hajdinjak, predsednica uprave Prva osebna zavarovalnica
4. Štefan Šemen, predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja
5. Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije in predsednik Evropske čebelarska zveze

Na prazniku bo podeljen 20. jubilejni učni čebelnjak s panji in čebeljimi družinami, ki ga bo predsednica uprave PRVE Osebne zavarovalnice simbolno predala predsedniku Čebelarskega društva Črna na Koroškem, namenjen učencem čebelarskega krožka, ki deluje na njihovem območju.
Prav tako bomo na prazniku pozornost namenili najboljšim vzrejevalcem čebeljih matic v preteklem letu.
Na prazniku bomo letos prvič podelili tudi nagrado za medije; čebela za medije 2024. Nagrado zlato čebelo Oskarja Kogoja, bomo podelili najboljšim prispevkom objavljenim v letu 2023, na temo »Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja«.
V tednu pred praznikom in na prazniku pa bomo imeli priložnost srečati tudi Upravni odbor Evropske čebelarske zveze.
Ob praznovanju svetovnega dne čebel ni čas za slabo voljo, je pa čas, ki ga namenimo poglobljenemu razmišljanju o preteklih dejanjih, ki so negativno vplivala na čebelarstvo in okolje, in o prihodnjih usmeritvah za izboljšanje pogojev v čebelarstvu in opraševalcih, o skrbi za hrano, o podnebnih in okolijskih temah, v smeri zagotavljanja boljšega naravnega okolja za naše življenje. Vsako leto posebej s strahom zremo v naravo kaj se dogaja in kaj se bo zgodilo, pa vendar moramo biti vedno optimistični.

Vabljeni v Beltince, kjer bo 18. maja velik roj čebel.

Pred Beltinskim gradom bo po dogodku predsednik Čebelarske zveze Slovenije in predsednik Evropske čebelarske zveze, g Boštjan Noč na voljo za izjave.

Vljudno vabljeni,
Čebelarska zveza Slovenije

#tajništvo #društva #čebelarstvo #czs