Članek
Na svetovni dan čebel, izjava za javnost pred Državnim zborom RS
Objavljeno May 15, 2024

Na svetovni dan čebel, izjava za javnost pred Državnim zborom RS

V imenu Čebelarske zveze Slovenije in Evropske čebelarske zveze bo izjavo za javnost ob Svetovnem dnevu čebel podal predsednik obeh čebelarskih zvez, g. Boštjan Noč in sicer v ponedeljek, 20. maja ob 10.30 pred Državnim zbor RS.
V izjavi bo poudarjen pomen svetovnega dne čebel za čebele in druge opraševalce ter čebelarstvo. Predstavljeni bodo tudi rezultati dosedanjih pogovorov s parlamentarnimi strankami, ministrico MKGP in predsednikom Vlade RS glede realizacije sklepov občnega zbora ČZS;
1. Zagotovitev finančne podpore vsem čebelarjem za vsako čebeljo družino vpisano v Centralni register čebelarjev, kot nadomestilo za opraševalni servis čebel. Z realizacijo te pobude bo država dokazala, da je v Sloveniji čebelarstvo res »način življenja« in si zato zasluži posebno pozornost in konkretno podporo!
2. Zagotovitev sistemske pomoči v primeru naravnih nesreč (pozeba, suša, toča … in posledično slabe letine) čebelarjem, ki živijo izključno od te panoge. S tem se bo zagotovilo predvidljivejše poslovno okolje v poklicnem čebelarstvu.

Boštjan Noč bo predstavil še glavne cilje Evropske čebelarske zveze, ki trenutno vključuje preko 234.000 čebelarjev iz 16 držav.
Po izjavi za javnost bo v državnem zboru RS ob 11. predstavitev razstave o Antonu Žnideršiču, ki je konstruktor našega AŽ panja.
Vljudno vabljeni,
Čebelarska zveza Slovenij

#tajništvo #društva #čebelarstvo #czs