Članek
Stanje s hojo 12.7.2024
Objavljeno Jul 12, 2024

V teh dneh smo ponovno preverili stanje s hojo in zeleno hojevo ušico. Napredka kot bi si ga želeli za dober obet ni. Beležimo pokapano podrast, katera je skromna, oz. je pod posameznimi hojami zadovoljiva, par metrov naprej pod drugim drevesom pa kapljic ne beležimo. Za razliko od zadnjič sedaj kapljice opažamo tudi v višjih legah do 1000 m n.v. Lokacije kjer opažamo zeleno hojevo uš so zelo omejene in v manjšem obsegu, še vedno jo beležimo na lokacijah kot smo navedli v zadnjem poročanju. Lokacije so: na vzhodni stran Javornikov od Cerknice do Loške doline, mestoma na območju Snežnika in Mašuna, na območju Ribniško - Kočevskega dela, predvsem na vzhodni strani Goteniške gore in Velike gore in posameznih delih severnega dela Pohorja. Kapljice opažamo tudi v osrednjem dela države na območju Krima, Ljubljanskega vrha, Logaške planote in Hrušice. Tu so res posamezne kapljice in tu ne pričakujemo medenja.
Kljub neugodnemu vremenu pa se vztrajno širijo naravni sovražniki ušic (ose, trepetavke,…) katere imajo letos hrane v izobilju, saj ne plenijo samo uši na hoji vendar tudi na ostalih drevesnih vrstah kjer uši še vedno opažamo. Lahko so tudi te že krivec, da se populacije zelene hojeve uši ne veča.
Spremljate stanje tehtnic, katere bodo pokazatelj stanja, dolgo pa ne čakati in upati, saj smo le v času, ko se začne vzreja zimskih čebel in nujno potrebna borba proti varoji za uspešno preživetje čebel preko zime.
Čebelarji me sprašujete koliko časa lahko obstanejo uši na lipi, katere so se letos dobro razvile. Uši na lipi se lahko ob dobrih pogojih obdržijo vse dokler so listi zeleni in je dober pretok drevesnega soka. Opažam, da jih čebel obiskujejo in koristijo mano samo v jutranjem, dopoldanskem času, ko so temperature nižje in ko je več vlage. Tisti, ki beležite pozitivne donose iz tega vira ne hitite s točenjem medu ali s odmiki čebel iz lipovih paš, saj se donosi lahko še nadaljujejo.
Poleg naštetega lahko sedaj čebele najdejo vire tudi na otavi, gozdni podrasti, navadni krhliki, ajdi, prvih sončnicah, na zlati rozgi, nedotiki, v višjih legah Gorenjske in Koroške pa tudi še smreki. Upam, da te viri zadostijo vsaj za ohranjanje teže panja, ker kot kaže bo letos brezpašna doba dolga.

Naj medi!
Aleš Bozovičar

#napovedmedenja #društva #čebelarstvo #czs