Članek
8. festival čebelarske pesmi Lukovica
Objavljeno pred 2 dnevoma
8. Festival čebelarske pesmi Lukovica je bil posvečen izdaji zbirke ˝Glasbene čebelice˝ 

V petek 20. septembra 2024 se je v Čebelarskem centru Lukovica odvijal že 8. festival čebelarske pesmi. Pevci so še enkrat dokazali, da pesem združuje in povezuje, saj se je na festival prijavilo kar 14 pevskih skupin oz. preko 230 pevcev iz širne Slovenije.
Tokratni festival čebelarske pesmi je bil posvečen zbirki pesmarice Glasbene čebelice, ki jo je v letošnjem februarju izdala Čebelarska zveza Slovenije, pod avtorstvom  prof. Tomaža Habeta. Zbirka zajema 26 pesmi o čebelah in naravi,  za ženske, mešane in moške pevske  zbore. Prav tako tudi nekaj pesmi s klavirsko spremljavo.
Na ta način skušamo ohranjati  tradicijo in nadaljevati s  festivalom čebelarske pesmi v Čebelarskem centru Slovenije. Tako smo se odločili za organizacijo  že 8. festivala čebelarske pesmi z manjšo spremembo oz. popestritvijo, ki smo jo uvedli v letošnjem letu.
Prav tako s petjem ohranjamo del slovenske kulturne dediščine. Petje, beseda, glasba…vse to je del naše kulture, ki se jo premalokrat zavedamo.
 
Na letošnjem  festivalu je sodelovalo kar 14 zborov oz. skupin:
Ženski pevski zbor Večernica, DU Ajdovščina
Mešani pevski zbor Lipnica
Ljudske pevke Predice- DU Kamnik
Mešani pevski zbor Izpod Svete gore
Mešani pevski zbor Žbela- OČD Koper
Komorni moški zbor Čebelarske zveze Slovenije
Moški pevski zbor Šmarje Sap
Moški pevski zbor Triglav Duplje
Moška pevska skupina Sosedje
Mešani vokalni kvartet Shalom
Ženski pevski zbor Soča-KD Slavec Solkan-Nova Gorica
Mešani pevski zbor Ulka Ankaran
Dramsko pevska skupina Zarja – DU Ajdovščina
Ženski pevski zbor Stane Habe
 
Pevci in pevke so vrhunsko opravili svoje delo in pripravili odlično vzdušje ter večer obogatili z različnim repertoarjem pesmi. Še predno pa je pesem zazvenela, sta festival otvorila podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Marko Alauf in avtor zbirke pesmi Glasbene čebelice, prof. Tomaž Habe. Ob koncu festivala pa je vse nastopajoče nagovoril tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije in predsednik Evropske čebelarske zveze Boštjan Noč.
 
Festival smo obogatili tudi s stojnico medenih izdelkov ter  zaščitenimi medovi  iz EU shem kakovosti. V galeriji Sivka pa je bila postavljena razstava prof. Tomaža Habeta o njegovih dosežkih skozi glasbeno kariero.
Po koncu so se vsi nastopajoči preselili nadstropje nižje in v Gostišču pri čebelici nadaljevali druženje ob medeni kulinariki in spontanim prepevanjem.
Uspelo prireditev bi seveda končali s čebelarskim pozdravom  Naj medi. Naj sladki med  še bolj vpliva na kakovost glasilk, da bomo na osmem festivalu čebelarske pesmi Lukovica slišali še lepše in bolj ubrano petje.

Več si lahko preberete tudi na povezavi:

 
https://domzalec.si/kultura/prireditve-kultura/osmi-festival-cebelarske-pesmi-2024/
 
https://www.mojaobcina.si/lukovica/novice/kultura/8-festival-cebelarske-pesmi-na-brdu-pri-lukovici.html
 
Babara Dimc, tajnik