Bojmo se politikov kot je Janša!

Objavil/a Dajana Babič, dne 2014-12-18 ob 09:17:38

objavil Gusti Cvetežar / izvleček iz mojih spominov na slovensko osamosvojitev /

UVOD – PREDGOVOR

Vsak posameznik, ki je tako ali drugače sodeloval pri naši osamosvojitvi, si to obdobje in svoje mesto v tem času predstavlja in vidi v svoji luči. Gotovo ne bo nikoli izpovedana ali napisana enotna resnica. Vsak ima pravico do svoje.

Tudi sam lahko izpovem le svojo resnico, svoje poglede, občutke, spoznanja v okviru svojih nalog, ki sem jih opravljal.

Ponosen sem na to, da sem aktivno sodeloval pri naši osamosvojitvi, vendar silno razočaran, kar se je dogajalo že takrat, še bolj pa, kaj smo v obdobju po tem naredili z našo lepo državo.

»Bojmo se politikov kot je Janša!« in

»Če bi prebivalci Ljubljane z okolico in Vrhnike vedeli, kaj je želel Janša storiti z njihovimi mesti v času osamosvojitve, v teh mestih vsekakor ne bi bil dobrodošel !«

Ta dva stavka sem izrekel pred enaindvajsetimi leti svojim najbližjim, ko sem se po osamosvojitveni vojni vrnil iz TO. Debelo in začudeno so me gledali. »Kaj ti je, da nam to pripoveduješ. Janša si tega vendar ne zasluži.«

Ko sem jim povedal svoje izkušnje in spoznanja, so me nekako razumeli. Da, minilo je enaindvajset let in jaz sem bil tiho. Marsikdo mi to lahko očita. Razloga sta dva. Po eni strani so me prosili moji najbližji naj tega ne objavim, ker, da bomo imeli težave.  Po drugi strani nisem želel omadeževati slovenske osamosvojitve v veri, da bo Slovenija šla po poti, ki smo si jo v tistem času iskreno želeli. To naj bi bilo svetlo obdobje naše samobitnosti. Prizadeval sem si vse dogodke tistega časa pozabiti. Nikakor mi to ni uspelo. Iz leta v leto sem se počutil slabše, saj se je naša država vse bolj oddaljevala od naših želja in vizije, ki smo  jo pričakovali. Ob sedanjem trenutku političnega in družbenega življenja, ob vladi, ki v temeljih želi spremeniti zgodovino našega naroda, ko se pojavljajo in postavljajo samo določeni ”osamosvojitelji”, ne morem več, da ne bi povedal tudi svoje resnice.

Bil sem poveljnik Odreda TO Litija. Mislim, da je bil moj odred ena največjih enot, ki so bile vpoklicane že pred osamosvojitveno vojno. Poleg osnovne sestave odreda, so nam dodali še vod Predilnice Litija in vod iz Hotiča. Vse skupaj sem poveljeval 420-im pripadnikom TO.

Izpuščeno….

Dobili smo nalogo, blokirati kasarno Bratstvo in enotnost v Mostah iz položajev Novo Polje – Zadobrova. Na drugi strani iz področja BTS je kasarno blokiral ljubljanski bataljon pod poveljstvom Borak Nevena. Njihov bataljon je štel cca. 150 teritorjalcev.

Izpuščeno…

Pravo presenečenje je sledilo na nedeljo 30. junija 1991. V dopoldanskih urah sem bil poklican na poveljstvo Pokrajinskega štaba TO Ljubljana, na Mačkovo. Z  Borakom sva odšla skupaj. Nisva vedela za kaj gre. Tam smo bili zbrani vsi poveljniki večjih enot v okviru PŠ Ljubljana. Večino sem prvič videl in spoznal. Nagovoril nas je poveljnik PŠ Miha Butara in po čudnem uvodu vendarle spregovoril, da bo prišlo do zamenjave na njegovem mestu, ker bo on premeščen na nove dolžnosti. Čeprav se dotlej z Butaro osebno nisva poznala, sem ga v razmeroma kratkem obdobju sodelovanja, ocenil kot zelo sposobnega, odločnega, neposrednega poveljnika, ki je razumel in poslušal tudi naše težave in svoje odločitve človeško in trezno argumentiral, čeprav je imel možnost ukazovanja brez ugovora. V tistem trenutku sem naivno verjel, da bo na drugem položaju, zaradi svojih lastnosti, bolj potreben. Predstavil nam je novega poveljnika. To je postal p.p. Janez Lesjak iz Grosuplja. Z njim sem se poznal že zelo dolgo. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja sem bil načelnik štaba brigade, ki so jo sestavljali bataljoni iz Trebnja, Grosuplja in Litije. Takrat je bil v mojem štabu zadolžen za obveščevalno dejavnost. Čeprav morda v tistem trenutku ni bilo tako pomembno, sva bila na »ti«. Čestital sem mu na imenovanje in zaželel uspešno poveljevanje.

Ko sem se vračal v odred, pa so me vendarle pričeli spremljati čudni občutki in pomisleki. Zamenjati poveljnika, zadolženega za poveljevanje preko šestdesetim enotam različnih velikosti v času, ko so bile vojne aktivnosti nekje na vrhuncu, je bilo po mojem mnenju nesmiselno. Da dobi novi poveljnik »sliko« o številu svojih enot, njihovi razporeditvi in nalogah, ni zadosti dan ali dva. Položaj pa se je spreminjal iz ure v uro. Nekaj pri vsem tem ni bilo logično. O dejstvu, da sta Lesjak in Janša oba iz Grosuplja in se verjetno poznata, nisem razmišljal. Sprijaznil sem se z mislijo »Kar je, tu je.«

Dogodki, ki so sledili pa so mojo dilemo kmalu razjasnili. V poznih večernih urah 1. junija (okrog 22h) me je po telefonu poklical poveljnik litijskega bataljona, ki je bil po mobilizaciji že razporejen na Hrušico v Ljubljani. » Avgust poslušaj. Dobil sem ukaz, da napademo kasarno na Metelkovi.« » Kdaj?« » Danes ponoči.« » Ste se kaj pripravljali na to? « » Kje pa, sporočili so mi samo ukaz.« Še sam ne vem, kje se mi je utrnila misel. Vedel sem, da je njihov bataljon na vajah deloval v okviru partizanske divizije  JNA iz Postojne.

Vprašal sem ga: » Kakšne uniforme nosite?« » Uniforme JNA s partizanko na glavi«, mi je odvrnil. » Saj vas bodo napadle enote naše TO!« » Kaj naj naredim?« » Ali imaš telefaks?« » Imam.« » Pokliči nazaj na poveljstvo, naj ti pošljejo pisni ukaz po faksu.« Pisnega ukaza ni nikoli dobil. Tudi sam nisem nikoli dobil nikakršnega pisnega ukaza. Dokler so bili ukazi logični, smiselni, tega nisem niti terjal. Vendar se je že naslednji dan 02.07.1991 ta logika obrnila na glavo.

Bil sem na obhodu svojih enot. Po vrnitvi v poveljstvo ob približno 14h ali 15h, mi je pisar poveljstva dejal. » Komandant, po telefonu smo dobili čuden ukaz.« » Kakšen?«, sem ga vprašal. » Takoj ukrepajte po predhodnem ukazu!« Pogledala sva v dnevnik, kjer smo beležili ukaze in ostala dogajanja. Zadnji ukaz, ki smo ga dobili je bil: »Aktivna obramba v primeru izpada enot JNA iz kasarne.«

Ukaz ni bil smiseln, nekaj tu ni v redu. Po telefonu sem poklical Boraka. »Neven, dobil sem čuden ukaz. Ali ti kaj veš o tem?«

» Seveda vem. Zahtevajo, da napademo kasarno!«

» Kaj? Ali so čisto ponoreli ?«

» Se strinjam s teboj, vendar terjajo izvršitev ukaza.«

» Neven, počakaj, pridem k tebi!«

Vse te stavke in kar je sledilo v naslednji uri sem podoživljal sto in stokrat.

S šoferjem sva se odpeljala v BTC, kjer je bilo poveljstvo ljubljanskega bataljona.

Z Borakom sva se pogovarjala o položaju, v katerem smo se znašli ob tem, politično zgrešenem in vojaško strokovno,  popolnoma norem ukazu.

» Neven, veš da kasarne ne moremo zavzeti.«

» Vem. Sam sem sicer proti, vendar sem se posvetoval z ostalimi člani svojega poveljstva. Nekateri bi napadli.«

» Seveda, vi imate vsaj kritje v objektih BTC, jaz pa naj pošljem svoje po »brisanem« prostoru direktno pred njihove topove. Pa še civilno prebivalstvo je na svojih domovih. V kasarni veš, da so nedolžni fantje, tudi mnogo Slovencev. Jaz tega ukaza ne bom izpolnil.«

V sosednji sobi je zazvonil telefon. Vezist je prišel k nama in dejal:

» Kliče poveljnik PŠ Lesjak!«

Borak je odšel k telefonu. Slišal sem povišane tone oz. prepir med njim in Lesjakom, o nesmiselnosti napada. Med »pogovorom« ga je Lesjak očitno vprašal, če ve, kje sem jaz.

» Tukaj, pri meni.«

Poklical me je: » Lesjak želi govoriti s teboj.«

Verjetno zaradi tega, ker sva se dolgo poznala in bila na »ti«, morda tudi zaradi položaja v katerem se je znašel, je govoril bolj odkrito, kot bi smel.

» Janez, kaj želiš?«

» Avgust, ali boste že napadli kasarno, ali kaj?«

» Ali ste čisto znoreli, Janez! Kje imaš glavo?«

» Kaj pa naj naredim, če mi Janša vseskozi visi za vratom.«

» Kaj pa ima Janša s teboj? Pošlji ga nekam! Kje pa imaš Slaparja? Ali predsedstvo ve za ta nori ukaz?«

» Tega ne vem, ampak Janša me kliče vsakih deset minut in zahteva napad!«

» Janez, se ti sploh zavedaš, v kaj nas pošiljaš?«

» Tistih nekaj »mandeljcev« boste pa že obvladali!«

» Civili so po domovih! Najprej izvedite evakuacijo! Če se bo začelo bo letelo po Novem Polju, Zadobrovi, Črnučah, Zalogu, Trzinu do Domžal, pa Fužine, Nove Jarše, center Ljubljane.

»Janez, ukaza za napad na kasarno ne bom izdal, z menoj pa naredite kar hočete! Gotovo ne bom pustil pol Litije na tem polju!«

Končala sva pogovor.

Z Borakom sva ob slabi volji še govorila. Seveda sva vedela tudi za pogovore na Brionih, ki naj bi nekako rešili zapleten položaj, v katerem sta se znašli tako Slovenija kot preostanek Jugoslavije.

Še enkrat je zazvonil telefon. Zopet poveljnik Lesjak!

Borak: » Avgust, pojdi ti, se bolje poznata.«

» Janez, prosim?«

» Avgust, srečo imamo! Verjetno bo prišlo do premirja, vendar bodite vseeno v pripravljenosti.«

» Janez, jaz sem ti svojo odločitev povedal.«

Ko sva se s šoferjem peljala nazaj v odred, sem o vsem dogajanju globoko razmišljal. V eni uri se mi je sesula podoba Janeza Janše. Čeprav je enkrat že izdajal, sem mu to pri sebi odpustil. Da pa mu je malo mar za slovenski narod, da mu niso pomembne nesmiselne žrtve samo zaradi lastne promocije, tega nisem mogel sprejeti. » Očitno se gre privatno vojno iz varnega Cankarjevega doma in ob tem izigrava organe, ki so za vojaške operacije zadolženi, tudi predsedstvo. Ali je bil zato zamenjan poveljnik PŠ Miha Butara, ker se je upiral njegovi igri.« Vse bolj sem verjel, da je tudi imenovanje Janeza Lesjaka, Janševa igra, da bi dobil na pomembnem mestu  svojega slugo, s katerim bo neposredno izvajal svoje bolne, militantne zamisli.« Ali se je Lesjak sploh zavedal, da je orodje v njegovih rokah?«

Ta Janša mora biti bolnik, da mu je vseeno če bi se spopadli očetje in sinovi ali bratje z brati. Tudi drugi vojaki v kasarni, razen verjetno oficirjev, niso vedeli, kaj se pravzaprav dogaja. Že njegova nova uniforma s št. »1«, ni obrambnemu ministru pristajala. Kazala je na njegovo silno željo po moči in pomembnosti.

Ko sem se vrnil v enoto, sem sklical častniški zbor in jim povedal za ukaz, ki naj bi ga izpolnili. Ker so moji častniki poznali ognjeno moč kasarne, so bili osupli.« Kaj se gredo na PŠ?«  Najbolj je protestiral najstarejši pripadnik odreda, žal že preminuli doktor iz Litije, ki je vodil sanitetno enoto. Dobro se je zavedal, kaj bi izvršitev ukaza pomenila. Pojasnil sem jim, da sem izvršitev ukaza že zavrnil. Podprli so mojo odločitev. Bilo mi je v veliko uteho, zavedajoč se, da sem zavrnil ukaz nadrejenega poveljstva in bodo posledice gotovo sledile. Na to ni bilo potrebno dolgo čakati.

Pozno zvečer sem dobil poziv, da se morava s poveljnikom ljubljanskega bataljona Borakom takoj zglasiti na poveljstvu PŠ pri poveljniku Janezu Lesjaku. Takrat sem bil prepričan, da me bodo zaprli.

Poslovil sem se od članov poveljstva in jih prosil naj obvestijo ženo, kaj se je zgodilo. Vendar je moj namestnik Andrej zahteval, da gre z menoj. Prosil sem ga naj ostane v enoti, saj ima vse zaupanje podrejenih.

» Nekdo mora voditi odred naprej.«

Vztrajal je : » Če sva se doslej vedno skupaj odločala, te sedaj ne bom zapustil.«

Odpeljala sva se. Dobili smo se z Borakom in prispeli na Mačkovo. Posedli so nas v neko pisarno, kjer smo čakali. Po nekaj minutah je vstopil Lesjak. Že na vratih je začel z žaljivkami: da smo usranci, izdajalci, da nimamo j…, da je to upor, da ne ve, zakaj smo sploh tam, Najprej je vzrojil Borak, da si ne dovoli takega žaljenja, da se dobro zaveda, zakaj je tu, da pa je proti norim ukazom! Besno je vrgel kapo po mizi. Ker je Lesjak še kar nadaljeval z žalitvami, se je jezno oglasil moj namestnik Andrej. Takšnega žaljenja ne bo poslušal. V odred se je vključil kot prostovoljec, kljub temu, da zaradi invalidne noge ni bil vključen v enote TO. S seboj je pripeljal tudi sina, ki še tudi ni bil razporejen v TO. Ker je Lesjak še kar nadaljeval, sem ga še enkrat vprašal, če ve, kam nas je poslal. Zopet je ponovil o » tistih nekaj mandeljcih v kasarni.«

Iz vojaške torbe sem izvlekel načrt obrambe in oborožitve kasarne, ki smo si ga izdelali.

» Poglej, Janez!«

V kasarni je 450 vojakov, od tega 110 slovenskih fantov, pa tudi ostali ne vedo, kaj se zunaj dogaja.

Znotraj žične ograde so na vsakih nekaj metrov,  vkopani za stoječi položaj, z avtomatskim ali polavtomatskim orožjem. Vsak ima pri sebi po dva zaboja ročnih bomb.

Na SV kasarne, v naši smeri proti  Novemu Polju in Zadobrovi imajo postavljeni dve bateriji trocevnih protiletalskih topov, vkopanih za dejstvo po terenu. To je 36 cevi z granatami 20 mm. Veš, da ne pridemo do pol polja.

Štirje topovi večjega kalibra so usmerjeni v civilne zgradbe v Fužinah in Novih Jaršah.

Devet ali deset tankov je razporejenih znotraj kasarne za dejstvo v katerikoli smeri, od kjer bi bili napadeni.

Posebna nevarnost pa je pretila zaradi raket » zemlja – zrak «, ki naj bi, ob nizki elevaciji, imele minimalni domet približno  4 km, torej ravno za center Ljubljane.

Pa še JNA bi imela dober vzrok za letalske napade.

Mi pa imamo samo pehotno oborožitev.«

Vzel  je načrt kasarne v roke, ga gledal še kakšnih petnajst, dvajset sekund in vznejevoljen dejal :

» Avgust, pa kdo me ” zdej zajebava” ? Ti ali moji ? «

» Janez, preveri. «

S tem se je naš razgovor ali zagovor končal. Brez sankcij.

Janez Lesjak, v svoji knjigi ” NA ROBU”, opisuje ves ta slučaj zavrnitve ukaza kot UPOR Boraka in mene. Lažno navaja, da sva prišla k njemu moledovat in ga prepričevat o nesmiselnosti napada. Nikoli !!  Že pred tem sva mu jasno povedala, da ukaza ne bova izpolnila, z vsemi posledicami za naju.

Kdorkoli lahko oceni moje ravnanje tako ali drugače. Še vedno mi ni žal svojih odločitev in sem ponosen, da se je odred, brez žrtev, vrnil v Litijo, oziroma domov.

Izpuščeno…

Avgust Cvetežar

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
6
Dajana Babič
0
Dec 23, 2014
Ne vem, po moje ga podpirajo neke strukture, zato je tako močan.
#6
Dajana Babič
0
Dec 23, 2014
Si mislil na to, Stoyan http://www.publishwall.si/dajana.babič/post/114219/kirurg-erik-brecelj-odgovarja-alesu-primcu

Kirurg Erik Brecelj odgovarja Alešu Primcu

Spoštovani gospod Aleš Primc !
#5
Stoyan Svet
1
Dec 22, 2014
zelo zanimiv in tehten odgovor dr. Erika Breclja a. primcu glede odbora 2014 in njihovega firerja ivana zombija mokre sanje.

Kirurg Erik Brecelj odgovarja Janševemu "oboževalcu" Alešu Primcu!
Spoštovani gospod Aleš Primc !
Veseli me, da ste se name obrnili z imenom in priimkom. Ljudi, ki delujejo v javnosti anonimno ali preko drugih, seveda ne spoštujem. Pri ljudeh
cenim tudi iskrenost. Zato vam moram takoj povedati, da vam nisem poslal prijaznega vabila, kot mi pišete. Pošiljati prijazno vabilo ljudem, ki
ščitijo in podpirajo tiste, ki so v preteklosti npr. soustvarjali afere in nezakonitosti na Onkološkem inštitutu, pač ni možno.
Dalj časa hote in nehote spremljam vaše aktivnosti v zvezi z, po vašem mnenju, krivično sodbo Janezu Janši, občasno tudi Krkoviču, nezaslišano pa Črnkoviču ali celo mogoče obsojenim v Avstriji v zadevi Patria. Sodbe ne bom komentiral. Že dobesedno čaščenje kulta človeka, ki ga poveličujete kot najzaslužnejšega za osamosvojitev Slovenije, največjega borca proti komunizmu, udbomafiji, komunističnim sodnikom, poštenjaka brez primere, da ne rečem že skoraj svetnika, pa zahteva nekaj pojasnil. In to ne z moje strani, ampak z vaše. V Odboru 2014 imate posameznika/e, za katere sem 100%, da imajo odgovore in pojasnila na moja vprašanja.
1. Najprej me zanima, zakaj je vlada Janeza Janše podpisala prevzem novogradnje Onkološkega inštituta od SCT-ja, če je bila seznanjena s tem, da so v gradnji hude napake. To sedaj preiskuje policija. Žal prepozno.
2. Zakaj zaradi goljufive gradnje OI vlada Janeza Janše ni ovadila Ivana Zidarja ?
3. Zakaj vlada Janeza Janše ni prijavila gradnje OI KPK, tako kot je kasneje storil minister Gantar? Žal tudi prepozno.
4. Zakaj je svet zavoda OI, v katerem so imeli večino predstavniki vlade Janeza Janše, sprejel sklep, da je selitev bolnikov v nove prostore OI varna, čeprav so bili seznanjeni, da obstaja velika nevarnost okužbe z Legionelo. Zato je bilo kasneje potrebno izvajati ukrepe proti Legioneli, ki so stali OI več kot milijon EUR in katerih posledica je bilo uničenje vodovodnih cevi. Posledično je potrebno sedaj zamenjati celotno vodovodno omrežje, kar bo davkoplačevalce stalo 6 do 7 mil. EUR. Takrat sem zahteval, da to popravi SCT in bil zato kaznovan s strani podpornikov vlade Janeza Janše in kasneje levice, kot vi rečete komunistične udbomafije.
Kaj bi lahko naredili s sedmimi mil EUR, če bi takrat stopili na prste Ivanu Zidarju ?! Vi se menda trudite za izboljšanje položaja družin v Sloveniji. Kaj vse bi lahko naredili z desetinami milijonov EUR, ki so bili in še bodo po nepotrebnem zapravljeni na OI ?! Tudi s pomočjo ljudi, ki jih ščitite. Škoda. Pomagali bi nešteto družinam. Pomagali bi otrokom. Mogoče bi katerega celo rešili. Bilo bi neprecenljivo in nepozabno.
Lahko mi verjamete, da se je t.i. udbomafiji srce smejalo, ko je vlada Janeza Janše delala usluge SCT-ju in Ivanu Zidarju. Vlada Janeza Janše je samo legalizirala tisto, kar je zastavila gradbena mafija, ki je prav gotovo izhajala iz udbomafije. Zagotavljam vam, da si udbomafija ne bi upala zadeve z "zaključkom gradnje OI" pred volitvami izpeljati tako hitro in brez kančka sramu v javnosti, kot je to storila vlada Janeza Janše.
Zato ne razumem vašega besa proti komunistični udbomafiji, ki je sedaj kriva za vse vaše težave. Imeli ste vpliv na policijo, tožilstvo, SOVO in vse možnosti, da pozaprete glave komunistične udbomafije. Pa jih niste. Človek, ki naj bi po mnenju številnih vaših podpornikov bil vrh tega, Janez Zemljarič, ni nek "Sicilijanec", ki bi se skrival na kakšni visokogorski slovenski kmetiji v bunkerju pod hlevom. Je človek, ki bi ga zlahka prijeli, če je
res počel to, kar javno naznanjajo vaši ljudje. Še telefonske številke mobitela skozi leta ni spreminjal. Pa ga niste. Zakaj ne ? Prepričan sem, da nekateri vaši bližnji sodelavci vedo zakaj. Zato je to moje peto vprašanje Odboru 2014.
Bi Hilda Tovšak lahko postala to kar je, če ne bi bilo sodelovanja požrešne t.i. desnice (ki to nikoli ni bila) s postkomunistično udbomafijo. Hilda Tovšak je dobesedno produkt tega sodelovanja. Po mojem mnenju vrh desnice nikoli ni iskreno želel udariti po komunistični udbomafiji, ampak je želel prevzeti njeno vlogo. Ker mu to ni uspelo, je raje z njo sodeloval, kot npr. na Onkološkem inštitutu. Zato se mi obrača, ko mi te ljudi prikazujete kot poštenjake brez primere, ki so žrtev komunističnega krivosodja. Kar pa je najbolj tragično, ljudje ki jih branite, niso skupaj s poblaznelimi plenilci iz levice samo spravili te države na kolena, ampak naredili to, kar si je komunistična udbomafija od leta 1941 želela. Ponovno so uničili desnico v Sloveniji. Že drugič po letu 1945. Zato ker so ljudje, ki imajo polna usta udbomafije, sami prevzeli njene navade in v svojih dejanjih praktično postali udbomafija. Pošiljam vam še dopis enega od vaših očitnih podpornikov. Ni najbolj bedno to, kar piše. Ampak to, da se ni sposoben predstaviti s svojim imenom in priimkom, temveč uporablja ime tujega glasbenika. Revež. On mi ne more pljuniti v obraz, ker ne ve, kaj je to obraz, ker ga sam očitno nima. Samo za primerjavo vam lahko povem, da sem s strani ljudi post-komunistične udbomafije prejemal tudi grožnje zaradi mojih zahtev do SCT-ja. Cenim pa, da so imeli toliko jajc, da so prišli do mene ljudje z obrazi in imeni, in to kljub temu, da so mi grozili.
Veliko let bo preteklo, preden bodo sanirane napake v gradnji OI. Samo za popravilo vodovoda bo potrebnih vsaj dve do tri leta, nato za klimo, pa
fasado. Za vse te napake se je vedelo že v času primopredaje, ki jo je izvedla vlada Janeza Janše od SCT-ja. Zato nima smisla, da Onkološki inštitut obiščete samo enkrat zaradi pojasnila bolnikom, zakaj morajo to trpeti. Lahko boste prihajali mesece in leta. Nimam niti časa, niti potrebe, da bi sodeloval pri vaših obiskih. Se boste pa zlahka dogovorili za srečanje na OI, ker so na položajih še vedno ljudje, ki so delali usluge SCT-ju in so zato nagrajeni, tako s strani desnice (ki to nikoli ni bila), kot - po vaše - komunistične udbomafijske levice. Po drugi strani prav tako ne boste imeli težav, ker so ljudje, ki so nasprotovali udbomafijksim poslom SCT-ja, na tak ali drugačen način umaknjeni s položajev. S pomočjo t.i. desnice in levice.
Kje vi vidite tu kaj poštenega?
Lep pozdrav!
Erik Brecelj, kirurg.
#4
Stoyan Svet
0
Dec 22, 2014
upajmo, da bo ivan zombi mokre sanje kmalu spet tam, kjer je že bil v zaporu na dobu, ko bosta njegova sestrična in brat rajko pojasnila od kje jima denar za katerega ne vesta porekla.
#3
Anton Ferbežar
0
Dec 18, 2014
jaz že ves čas govorim, da so nas rešili Kučan, komunisti in Stalin. Hvala Dajana, da si mi to potrdila.
#2
Dajana Babič
4
Dec 18, 2014
Bilo že objavljeno tukaj, ampak, ker je spet aktualno, spet objavljam.
#1
Dajana  Babič
Dajana Babič
Objavil/a 2014-12-18 09:17:38 (Dec 18, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Josip Broz iz Kumrovca in maršal Tito ne moreta biti ista oseba
Ko Trump ustavi poskus začetka 3. sv. vojne (iranski Hitler = Soleimani je bil poklican za ta korak), se ga predstavi kot terorista
Komu je tako zelo v interesu uničevati človeški DNK?
Film o avtizmu, ki odkriva to, kar proizvajalci cepiv skrivajo
Vse, kar v zadnjih dveh letih prihaja na dan je za marsikoga ZNANSTVENA FANTASTIKA
Ljudje umirajo zaradi kemoterapije, ne pa zaradi raka - pravi strokovnjak
Protesti proti obveznem cepljenju po celotni Italiji
George Bush st. je načrtoval in izvedel atentat na Johna Kennedyja
Ujetniki globalne prevare - Karel Gržan
Odprto pismo – mnenje o naborništvu (Toni Kranjec)
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj