Članek
Kambičeva o cepljenju: Predlogi nekaterih že mejijo na nasilje
Objavljeno Sep 06, 2021

Andrej Kavšek po včerajšnjem pozivu vlade županjam in županom na Brdu pri Kranju, občane poziva k cepljenju, ima njegova semiška kolegica Polona Kambič o zadevi ločeno mnenje. Po njenih besedah je vlada vodstvom občin naložila veliko odgovornost in breme do svojih občank in občanov. »Od nas zahteva in pričakuje, da bomo aktivno udeleženi pri spodbujanju in nagovarjanju k cepljenju ter bomo tako občine krojile obseg omejitev v prihajajočih mesecih, ki so s strani Vlade RS že dokaj natančno napovedane. Predlogi in dosedanje prakse nekaterih županov so šli celo tako daleč, da so že mejili na nasilje, kar me je zelo zaskrbelo,« je zapisala Kambičeva, ki dodaja, da takega načina ne podpira, ker za to »nima mandata in prav nobene pravice«.

Prva dama najmanjše belokranjske občine pravi, da nikakor ne more prevzemati nase odgovornosti, ki bi bile posledica takega ravnanja in pomenijo hud poseg v človekovo dostojanstvo ter pravico do svobodnega odločanja. »Občanke in občani ste mi že v tretje zaupali in gotovo ne zato, da bi vas v karkoli prisiljevala in vam kratila vaše ustavne in temeljne človekove pravice. Odločitev o cepljenju je zelo osebna odločitev vsakega posameznika, je poseg v njegovo telo, o čemer pa ne more in ne sme odločati nihče tretji,« je prepričana. Pri tem spomni, da je Slovenija članica in hkrati podpisnica Evropske konvencije za človekove pravice, torej pogodbe, ki je namenjena varovanju človekovih pravic, demokracije in pravne države. »Navedena Resolucija Sveta Evrope (resolucija št. 2361, sprejeta 27.1. 2021, op.a.) zagotavlja, da so državljani obveščeni, da cepljenje ni obvezno in da nihče ne sme biti pod politično, socialno ali kakšno drugačno obliko prisile, da se cepi, če tega sam noče. Da nihče ne bo diskriminiran, ker se je zaradi možnih tveganj za zdravje ali drugih razlogov odločil, da se ne bo cepil,« navaja Kambičeva.

»Ves čas, odkar se spopadamo s korona virusom, sem javnost spodbujala k zdravemu načinu življenja za dvig odpornosti, ker sem mnenja, da če si zdrav in vitalen, ne moreš biti hkrati tudi bolan. Poletje nam daje možnost, da si pred jesenjo in napovedanim razmahom novih različic virusa še bolj okrepimo svoj imunski sistem. Zato uživajmo na soncu in v izobilju vitamina D, na svežem zraku, ob domači hrani in velikih količinah čiste vode. Preusmerimo svoje misli v prijetne stvari in uživajmo z ljudmi, ki jih imamo radi in so radostni,« svoje stališče na poziv županom za večjo precepljenost zaključuje Polona Kambič.