Članek
Branko Gradišnik: BLAGOVEST ŠT. 1
Objavljeno Dec 05, 2021
BLAGOVEST ŠT. 1, ki naj izpod peresa Branka Gradišnika odmeva v tej nedelji.
Začenja se čas, ko bomo morali necepljeni v pripor, zapor, center za pridržanje, izolacijski kamping, nepočitniški tabor ipd.
Treba bo najti prostor za tretjino Slovencev -- to ni majhna reč!
Ali se ne bi bilo v izogib stroškov in nezadovoljstva te tretjine lažje vrniti v nekdanji "par-nepar" sistem iz SFRJ?
Takrat je zmanjkovalo bencina in so oblasti odločile, da se bodo avtomobili s sodo končnico registrske vozili na parne dni, vozila z lihimi končnicami pa na neparne dni. Reč se je tako zelo obnesla, da so jo oblasti čez čas preklicale. Zbale so se namreč "frakcionaštva", ki je bilo v enopartijskem sistemu prepovedano.
Kakorkoli, tukaj in zdaj se takšna delitev ponuja kot dobrodošel zgled: razdelili bi se lahko na tiste, ki se pred okužbo varujejo, in tistimi, ki se ne.
Naj imajo prvi "izlazak" na parne dni, drugi na neparne. Znotraj skupine se lahko družijo: ker boječi/razumni/obzirni/odgovorni so že več kot popolnoma cepljeni in so torej zavarovani pred neugodnimi posledicami okužb, pogumni/neumni/brezobzirni/neodgovorni pa se itak ne bojijo druženja. (Marsikdo bo še posebej iskal stikov, zato da bi se čimprej okužil in si pridobil še dodatno krepko imunost.)
Tako tudi ne bo prihajalo do občasnih neprijetnih srečevanj med pripadniki skupine A s skupino Ž.
In ko bomo že tako pregledno razdeljeni, se bo tudi dalo slediti rezultatom znotraj skupin: kolikšna je splošna mortaliteta v eni, kolikšna v drugi.
To bo pomemben podatek, na temelju katerega lahko potem stroka razmišlja o naslednjem ukrepu.
Morda mislite, da se šalim? Ne, samo dobre volje sem. Da bo jasno, da gre za res, pa se kot predlagatelj še osebno zavežem, da bom, če zbolim, itak zavrnil zdravljenje.
Širite blagovest!
BG