Članek
V obdobju pandemije smo kot kritični intelektualci skoraj povsem odpovedali
Objavljeno Feb 04, 2022
(P.P.)
Tole besedilo sem premlevala nekaj dni. Odkar sem od vodstva slovenskega visokošolskega sindikata prejela obvestilo o zahtevah in načrtovani stavki. Danes sem pritisnila "pošlji". Ker bo vodstvo najbrž ugodilo le tistemu delu, ki se tiče mojega izstopa iz sindikata, bom svoje pisemce objavila še tu:
Spoštovano vodstvo sindikata,
Zahvaljujem se vam za izčrpno pojasnilo o sindikalnih zahtevah za spremembe in dopolnitve kolektivne pogodbe in o grožnji s stavko. Zahvaljujem se vam tudi za neumorno pozivanje ministrstva k ureditvi zadev, kot sta sobotno leto in določitev normativov neposredne pedagoške obveznosti. Hkrati pa jaz vas pozivam, da nemudoma umaknete zahtevo po dvigu plač zaposlenih v vseh plačnih skupinah v visokem šolstvu (D1, H in J) za 6 plačnih razredov. Kot pravite, je vašemu ‒ mojemu že ne ‒ »sodu izbila dno odločitev vlade, da zdravnikom, ki so bili že doslej najbolje plačani javni uslužbenci, dvigne plače za 6 do 7 plačnih razredov ali več kot četrtino«. To je zagotovo zelo iracionalna, neutemeljena in finančno nevzdržna odločitev, ki pa je zahteva VSS po dvigu plač zaposlenim v visokem šolstvu ne bo odpravila. Z uresničitvijo te zahteve bi se zaposleni v visokem šolstvu zgolj pridružili oziroma približali privilegirancem, ki jih vlada podkupuje z zadnjo odločitvijo in že dve leti obilno nagrajuje z ravno tako nevzdržnimi koronskimi dodatki. Hkrati pa bi nas to dokončno odtujilo od širše javnosti, v kateri akademski krogi ne uživamo več podpore, ker smo v obdobju pandemije kot kritični intelektualci skoraj povsem odpovedali.
Če namerava vodstvo sindikata nadaljevati s pripravami na stavko z zahtevo po dvigu plač, mi, prosim, nemudoma pošljite navodila za izstop iz sindikata. V nasprotnem primeru pa predlagam, da od vlade raje zahtevamo, da prekliče odločitev o dvigu plač zdravnikov in naj denar, če ga je res na pretek, raje nameni dvigu plač nižje kvalificiranih delavcev v zdravstvu.