Članek
BRANKO GRADIŠNIK: POD PALUBO ISTEGA ČOLNA
Objavljeno Feb 18, 2022
POJASNILO MOJCI BIZJAN IN DRUGIM, KI NE VEJO VEČ, KAJ SE DOGAJA
Skušal bom biti kratek, ker pa nisem general, mi dajte ene pet tavžent znakov, prav? Teh reči se ne da kar oddrdrati. Poleg tega sem znan po resnicoljubnosti. Zato v mojih tekstih najdete vse, tudi kaka stranpota in zanke in ovinke. Bo vsaj bolj zanimivo, ko bomo nekoč brali o svojem strahu in pogumu.
Mojca (in drugi, ki ste v dvomu) -- ko sem se odmaknil od gZD, sem tudi zapisal, da so overitveni podpisi itak prosti (to sem pisal tudi že prej) -- eni jih boste namenili gZD, drugi morda koaliciji, za sklenitev katere si prizadevam zdaj že tri tedne ali več, tretji morda ne boste šli niti overjat, če ni potrebe.
Sam sem se sprva zavzemal za nastop v obliki ljudske liste, a malo sem jih dobil okrog ušes od nekaterih članov gZD, češ kaj se silim, saj ljudstvo je samo eno, še bolj pomembno pa je bilo, da ni bilo za to obliko kakega zanimanja pri zametku koalicije ZOS-FNR, kamor me je odneslo (kar sem vse popisal morda še prenadrobno) po seji v hotelu City. To je tudi razumljivo, ko pa je notri deset strank. Čas pa teče in danes je iluzorno, da bi lahko še kdo zbral 8000 podpisov.
Sam gledam na zbiranje (neoverjenih podpisov, prošenj za uvrstitev v adreme, ponudb za prostovoljsko delo ipd., – kot na nenehno organizacijsko in hkrati propagandno dejavnost: vsakomur, ki sem mu skrbnik (je torej v mojem krogu), tako vseskozi priporočam, naj organizira z lastno iznajdljivostjo in po mojem vzorcu in mojimi gradivi spet svoj krog, ki mu je sam skrbnik/skrbnica, in tako naprej v globino. Vsa ta množica bo čez mesec ali dva oblikovana, angažirana, informirana – in če zaupajo moji presoji, bodo tedaj prisluhnili mojemu končnemu predlogu. Ali pa si bodo sami našli opcijo, ki se jim bo zdela bolj obetavna. Vsi smo kot volivci svobodni tudi v tem pogledu. Ne potrebujemo partijske discipline, zgolj posameznikovo samodisciplino!
Trenutno potekajo, in moram reči, da to terja precejšnjo energijo, prizadevanja, da bi se sestavila koalicija na temelju skupnega imenovalca, ki bi zmogla ignorirati svoja rivalstva in pokopati morebitne predsodke, zamere in moralne zadržke (ker v RS je obsojanje drugih nacionalni šport). Če bodo prizadevanja uspela, potem se bo sklenila zveza, ki ji bo ves praktični program demontaža kovidskega režima, vzpostavitev ustavnosti in lustracija idejnih vodij, odločevalcev, propagatorjev, izvajalcev in kolaborantov kovidskega režima. To je vse! Sestavljale jo bodo nekatere stranke ali strančice, civilne ali iniciativne skupine, nekatera ugledna imena in njihovi krogi (sledilci). Tako upamo, da bomo zajeli vso širino fronte odpora kovidskemu nasilju. Ta fronta se ne omejuje na necepljene in skeptike, ampak tudi na dejanske žrtve cepljenja – žrtve celilne prisile, na imunsko oslabele prevečkrat cepljene in na žalujoče ostale!
Nekateri pogajalci ne razumejo (še), da je koalicija lahko koalicija le, če je enakopravna združba vseh, ki se pridružujejo. Torej na čelu ne bo imela katere (recimo najbolj številne ali najstarejše) od strank in ne njenega programa. Ko bo deležnikov dovolj (to se odloča zdaj in se dokončno odloči najpozneje v tednu dni), bomo – tako predlagam ne samo jaz – predstavniki različnih skupin v njej skupaj ustanovili krovno »stranko najmanjšega imenovalca«, zato da bo koalicija lahko nastopila na volitvah na podlagi njenih (naših skupnih) 200 zahtevanih podpisov. Ko bo koalicija razpeta, bo torej segala od hipotetičnih »desnih« (Šiško) pa do zadnjih ostankov nekdanje prave levice (Mastnak), kar jo bo potrjevalo kot edino opcijo, ki se je znala resnično in strpno povezati. Imela bo v sebi brezpravne prekarce, brezposelne, delavce, izobražence, strokovnjake, filozofe. V tem smislu ne bo strankarska, ampak ljudska.
Kdo sploh bo na kandidatski listi? Nimam pojma, zavzemam pa se za to, da bodo imena uravnotežena s potencialno glasovalno močjo dotične stranke ali skupine, sledilcev itn. Kdor ima 70.000 sledilcev, bo imel na listi najbrž več kandidatov od koga s 1000 sledilci. Gola računica pa bo morala upoštevati še druge faktorje, recimo zaslužnost (jaz sam se izvzemam!), znanja, ki posamezniku omogočajo nastopanje in odločanje v DZ, osebni ugled, ki je pridobil veliko glasov, itn. Zato tudi priporočam svojim sledilcem, naj zbirajo obete glasov (v obliki NEOVERJENIH podpisov) vsak v svojem krogu. Vsaka opcija lahko svoje glasove zlahka sešteje, pa bo vedela za svojo moč. Navadni podpisi so torej pomembni – veljajo malo truda (kuverto in znamko in skok do kaselca), obenem pa nam omogočajo, da se preštejemo. Nabiranje podpisov je tudi že agitiranje in torej ključnega pomena. Kdor dobi 100 podpisov, je dobil morda 500 glasov, kajti tudi podpisniki nas bodo priporočali vsak spet svojemu krogu. In to lahko poteka od doma, prek računalnika, na FB in drugih omrežjih. Tako lahko dobi projekt, ki je od daleč videti povsem iluzoren, zagon in realno težo!
Rekel sem, da obstaja znotraj zametka koalicije za zdaj še nerazumevanje do tovrstnega povezovanja. A kdor se bo skliceval na prvorojenost (»prej sem prišel, zato bom prej tudi mlel«), bo dosegel le to, da bomo jaz in drugi meni podobni nazadnje usmerili vsak svoj krog h komu obetavnejšemu na volilnem seznamu. Mislim, da bo premislek vendarle prevagal in bo nastala koalicija enakopravnih kot edina realna možnost.
Še glede podpisov podpore – če pride potreba, vas bom zaprosil za overitev, ko bo čas. Kdor bo želel, mi bo podpis poslal, in jaz bom vesel in hvaležen. Obljub imamo zdajle ta hip nekako 150. Ne vidim pa za zdaj razloga, da bi vas s tem obremenjeval, če ni potrebe.
Hvala za posluh!
gZD: Gibanje za zdravo družbo