Članek
BILKA BALOH: HRANA JE MAŠILO
Objavljeno Mar 04, 2022
Živimo v zelo tranzitnem času, ki je za mnoge nesprejemljivo. Vendar je to idealen čas, da se vsaj malo ustavimo in razmislimo o sebi, svoji osebnosti, navadah, razvadah, čemu smo na tem svetu, kam gremo, kakšne so naše razvade ....
Poznan ameriški kadiolog dr. Pradip, je imel pred tremi leti čudovito predavanje z naslovom, Post za preživetje. Čeprav je njegovo področje kardiologija, je vnet zagovornik postenja. Zaposlen je na Advent Health Orlando. Poučuje študente medicine kot docent kliničnega profesorja na dražvni univerzi Florida, na Medicinski fakulteti Univerze v centralni Floridi in v različnih bolnišničnih programih. Zakaj ga omenjam? Ker vsakemu laiku na enostaven in razumljiv način pojasni kakšne so dobrobiti postenja. In kako se telo med postenjem odziva. Pravi, da imamo vsi, tudi vitki, povsem dovolj zalog za blagodejni post, saj telo črpa iz maščobnih celic. Po mnenju dr. Pradipa imamo teh dovolj vsi za vsaj 10 dnevni post. Njegov revolucionaren stavek se glasi: "Jesti je nevarno." Zanimivo je tudi slišati, kako procesirana hrana, po njegovem mnenju, spreminja naš genski zapis. Zato je tako pomembno, da jemo sezonsko, predvsem pa ekološko. Ko vstopimo v nakupovalni center, tam pravzaprav nimamo več česa kupiti. Vse je polno fitofarmacevtskih sredstev, dodatkov in ostalih kemikalij, ki obremenjujejo naš endokrini sistem in povzročajo težave v črevesnem mikrobiomu. Da ne govorim o kozmetiki, čistilih in ostalih proizvodov, ki vsebujejo nevarne kemikalije.
Hrana je "mašilo", predvsem zvečer ob televiziji, ali med tem ko beremo knjigo. Le redko se kdo vpraša, koliko kemikalij zaužije, ob gledanju enega filma. In strupi se veselo kopičijo oziroma hranimo bakterije, ki so našemu zdravju niso niti najmanj prijazne. Telo je polno nesnag, strupov, ki jih s potenjem, uriniranjem in blatom ne izločamo več. V telesu nasatne toksemija, zastajanje strupov. In to seveda tudi čutimo, imamo probleme s prebavo, smo napihnjeni, imamo vetrove, glavobole, smo stalno utrujeni ipd. To naj bi bil resen namig stravstva, da moramo vzeti vajeti zdravja v svoje roke in izvesti post.