Članek
PASAVEC ALI HERPES ZOSTER (besede opičje koze ne bomo uporabljali)
Objavljeno May 23, 2022
PASAVEC ALI HERPES ZOSTER ( besede "opičje koze" ne bomo uporabljali)
Pasavec ali herpes zoster povzroča isti virus, ki ga v otroštvu spozna večina otrok, ko prebolijo norice. Sicer nenevaren virus na drugo priložnost počaka varno skrit, tj. v senzornih ganglijih hrbtenjače, kjer lahko miruje tudi vse življenje. Ponovno prebujeni lahko 10–30 odstotkom prebivalstva povzroči izbruh mehurjev na tistem delu kože, ki jo oživčuje živec, v katerem je virus spal.
Povzročitelj in potek okužbe
Pasavec povzroča okužba z virusom Varicela zoster (VZV). Z njim je prekužena večina prebivalstva, saj povzroča dobro znano otroško bolezen norice.
Pasavec (Herpes zoster) je bolezen, ki se navadno pojavi na določenem delu telesa, tj. na koži v določenem pasu. Kaže se z značilnimi mehurčki in bolečino. Najpogosteje ga dobijo starejši, a tudi mladostniki in – redko - otroci. Bolezen je lahko prepoznavna in tudi samoozdravljiva.
Med redkimi zapleti izstopa huda kronična bolečina (nevralgija). Izbruh bolezni lahko nakazuje na oslabitev imunskega sistema in je lahko kazalnik nekaterih hudih osnovnih bolezni, ki se še niso izrazile.
Dokaz okužbe
Pasavec je že na prvi pogled razpoznaven po značilnih gručicah mehurčkov na koži prizadetega dela. Rutinsko diagnozo pasavca zdravnik postavi že na osnovi poteka bolezni in značilne klinične slike.
Popravek: NITI SLUČAJNO NE ITI K ZDRAVNIKU!!
Pasavec je samoozdravljiv!!
Pomagajo protivirusna zdravila (protimikrobna zdravila - poleg antibiotikov, antimikotikov in antiparazitikov, npr. ivermektin)
Pasavec se ne prenaša s človeka na človeka!!
 
ps. V Belgiji so pravkar uvedli obvezno 21- dnevno karanteno za pasavca, POTRDILI (smeh) pa so ga že tudi v 14 EU državah.
(Darija Lovšin)
No photo description available.

Grabovojev niz: 51454322 herpes zoster

NL: in iz mojih izkušenj: zelo dobro pomaga jemati l-lysin (ker gre za pomanjkanje te aminokisline oziroma jo stres znižuje). L-lysin je ena od osnovnih aminokislin, ki jih telo potrebuje. L-lysin ne deluje proti virusom, temveč deluje zaviralno na l-arginin, ker se ta pri tej okužbi poveča.