Članek
DUŠAN JAMBROŠIČ: V EVROPI POKA. KONKRETNO POKA.
Objavljeno Jul 13, 2022
Dušan Jambrošič
V Evropi poka. Konkretno poka.
Pred dnevi sem opazoval fotografije, ki so nastale ob strašnem požaru v Puli, ko je med drugim brez elektrike ostala tretjina mesta.
Na fotki sem poleg gasilcev in gasilskih vozil (žalostno je videt, kako skromno so opremljeni hrvaški gasilci v primerjavi z našimi recimo), videl tudi dve kategoriji ljudi. Tiste, ki so gasilcem pomagali gasiti in one, ki so dogajanje fotkali. Povedno. Zgovorno.
Kar se je slaba dva tedna nazaj v Italiji začelo kot štrajk taksistov, je preraslo v vsesplošne demonstracije naših zahodnih sosedov. Niso le italijanski taksisti tisti, ki jih ob obisku bencinskih črpalk srce boli. Pa ne gre le za cene bencina.
Na Poljskem, kjer beležijo rekordno 15% inflacijo, so na ulicah kmetje, ki blokirajo določene distribucijske centre.
Na Nizozemskem policisti streljajo na protestnike v traktorjih. No, v tej isti državi so se uporu pridružili tudi nizozemski ribiči, avtoprevozniki, podobno se dogaja tudi v njihovi sosednji državi. Zavrelo je namreč tudi v Nemčiji, pa ne le blizu nemško - nizozemske meje.
V Veliki Britaniji železničarji ne popuščajo. Štrajkajo dalje. Boris Johnson pa ves v šoku ob dejstvu, da njegov politični imperij razpada, išče glavnik. Še čaj ob petih, je nehal pit. Kriza. Ko je pa videl, da je v Wimbledonu, na sveti angleški travi zmagal Đoković v moški konkurenci in Rusinja v ženski konkurenci, pa je silovito bruhal in napovedal gladovno stavko. Šala, šala.
Včeraj se je zgodil generalni štrajk v Franciji. Mainstream mediji o tem ne pisnejo niti besede. Tiste redke novice o dogajanju tam, ki pricurljajo na net, se brišejo hitreje, kot edigs briše sledi kemičnega svinčnika. Cenzura na facebooku, youtubu, celo tik toku, je neverjetna. Kaj takega še nisem videl.
Da ne omenjam dogajanja v Argentini, na Šrilanki, itd.
Kaj pa pri nas?
V deželi podalpski zberemo 12.000 podpisov. Za referendum o zloglasnem ZNB. Rabili bi jih le 2.500. A smo jih zbrali 5x več. Za vsak slučaj. A Gibanje Svoboda pravi, da tole ne bo šlo čez. Da referenduma o ZNB ne more biti.
Vi to resno? Ali mi neko skrito kamero snemamo? Daš Eksperiment. A smo statisti v filmu?
Kako pa vi kej?
Kam se gre kej na morje letos?

V deželi podalpski zberemo 12.000 podpisov. Za referendum o zloglasnem ZNB. Rabili bi jih le 2.500. A smo jih zbrali 5x več. Za vsak slučaj. A Gibanje Svoboda pravi, da tole ne bo šlo čez. Da referenduma o ZNB ne more biti. Vi to resno? Ali mi neko skrito kamero snemamo? Daš Eksperiment. A smo statisti v filmu?

Gospoda, kateri služimo, je zelo ponosna na nas, ker smo tako mirni in ustrežljivi!!