Članek
OREH
Objavljeno Aug 24, 2022
Mogoče ste opazili, da velikokrat izberem oreh kot vzorčen primer drevesa z užitnimi plodovi. Novim članom predlagam naj si vzgojijo sadiko oreha. Tudi na naslovni sliki strani ZZZUD je oreh. Zakaj torej ravno oreh?
Oreh, kostanj, pinija, pistacija, leska, pekan, ameriški kaki, azijski kaki, asimina, jablana, hruška, sliva, češnja,... Iz množice odličnih dreves z užitnimi plodovi, ki uspevajo v Sloveniji, sem izbral enega, tistega, ki se mi je zdel idealen v največ pogledih:
Kot prvo oreh ne potrebuje cepljenja, da bi dal zadovoljive plodove in ga zato lahko vzgoji popoln začetnik. Čeprav cepljenje res ni raketna znanost in svetujem vsakomur, naj poizkusi, vztraja in na koncu osvoji to zabavno znanje, ki omogoča čudeže v obliki najdebelejših plodov in odpornih sort.
Kot drugo, plodovi se nabirajo po tleh, kar ga dela idealnega za "javno" drevo, kjer jih mimoidoči lahko poberejo brez plezanja po deblu ali lestvah.
Tretje: zelo rad se presaja tudi z golimi koreninami, sadika preživi marsikaj, spet idealno za začetnika.
Po kalorični vrednosti spada v sam vrh, saj vsebuje veliko olja in si resnično zasluži da ga imenujemo hrana.
Je dovolj veliko drevo, da si lahko izbori svoj prostor tudi proti gozdnim drevesom.
Je dolgoživ, več sto let, kar multiplicira koristi zasaditve. Medtem, ko jablana po 60 letih že prehaja v obdobje staranja in odmiranja, oreh šele začne dajati res velike količine pridelka.
Veliko dreves z užitnimi plodovi iz zgoraj omenjene skupine bi bilo lepo imeti v gozdnem vrtu in tja jih bomo tudi zasadili. Če pa moram izbrati eno samo drevo in ga svetovati tudi drugim, potem izberem oreh.