Članek
SUŽENJSKI SISTEM IN SVOBODA
Objavljeno Oct 04, 2022
Še tu delim eno mojo asociacijo ali primerjavo na parazitski sistem. Primer je iz narave, ko sem reševala en mogočni oreh, ki se je dušil pod bršljanom.
Parazitski sistem je narejen tako prefinjeno, saj sprva navidezno daje ljudem neko varnost in zaščito. Podobno kot bršljan, ki se ovija okoli drevesa in debla. Na začetku ga ščiti in greje, ko gre po deblu ni moteč, v zimi deluje še kot zaščita, a potem se vedno bolj razrašča pride v krošnjo in zaduši drevo. Na koncu se drevesa sploh več ne vidi, kraljuje bršljan, čez drevo, ki se duši pod njem. A če bršljanu samo prekineš stik s hrano - odrežeš vir kjer se hrani, se takoj posuši in ves odpade z drevesa. Tako drevo spet zasije v vsej svoji lepoti.
(Darja Dolenc)

Parazitski sistem je narejen tako prefinjeno, saj sprva navidezno daje ljudem neko varnost in zaščito. Podobno ko bršljan ki se ovija okoli drevesa in debla. Na začetku ga ščiti in greje, ko gre po deblu ni moteč v zimi deluje, še kot zaščita, a potem se vedno bolj razrašča pride v krošnjo in zaduši drevo. Na koncu se drevesa sploh več ne vidi, kraljuje bršljan, čez drevo, ki se duši pod njem. A če bršljanu samo prekineš stik s hrano. Odrežeš vir kjer se hrani, se takoj posuši in ves odpade z drevesa. Tako drevo spet zasije v vsej svoji lepoti.