Članek
DRAGA TONČKA ČEČ!
Objavljeno Nov 01, 2022

Draga!

Danes sem prebrala tvoj življenjepis in ga dala na blog... Tisto grozno fotografijo s tvojim ponemčenim imenom, mučeno in zaničevano pred steno v Celju sem imela cel dan na blogu in kadarkoli sem jo videla, me je zbodlo v srcu.

Draga, občutim te, vem, kako ti je bilo. Moški so te mučili, moški so te zaničevali, moški so tezasledovali in zapirali v zapore. Bežala si pred moškimi, stalno so te imeli za veliko nevarnost. Zelo podobno je tudi zdaj, v leto 2022, ampak moramo vedeti, da so vsi temni uničeni, ostale so samo še te male gnide, ti ubogi človečki, pokveke, ki celo življenje služijo pokvekam, ki so njihovi gospodarji in ne znajo drugače.

Zahvaljujem se ti v imenu slovenskega naroda za vse dobro, kar si mu naredila in te prosim, da oprostiš temnim, ki so te mučili. Ni bilo zaman. Kmalu se bo vse spremenilo! Kmalu se srečava!

***

Tončka Čeč (Antonija) se je rodila 10. maja 1896 v Trbovljah mami Heleni in očetu Antonu Čeču. Otroštvo je preživela na Kleku nad Trbovljami. Osnovno šolo je končala v Trbovljah, v Gradcu (Avstrija) pa tečaj za stenografijo in strojepisje (1918). Istega leta se je zaposlila kot uradnica pri Uniji slovenskih rudarjev, vključila se je v sindikalno in politično napredno gibanje. Prvič so jo aretirali leta 1920 zaradi sodelovanja v trboveljski komuni, ki je v mestu prevzela oblast.

Komunistka in sindikalistka

Priključila se je komunističnemu gibanju, skrbela za rudarske pravice, žensko in mladinsko gibanje. Oblast jo je spremljala, saj jo je imela na seznamu vodilnih zasavskih komunistov. Leta 1922 so jo obsodili na osemmesečno zaporno kazen. Že naslednje leto so jo spet zaprli zaradi sodelovanja v veliki rudarski stavki. Sodelovala je v pripravah načrta spopada, s katerim so komunisti skušali preprečiti pohod nacionalistične organizacije Orjune v Trbovljah v začetku junija 1924, a v spopadu ni sodelovala.

Tudi kulturnica

Leta 1925 je odšla v Ljubljano, kjer je nadaljevala svoje politično in sindikalno delovanje. Sodelovala je tudi v delavskih kulturnih društvih, v Trbovljah je vodila tamburaški zbor, sodelovala pri ustanavljanju delavskega kulturnega društva Ledina in Vesna. Vodila je trboveljsko dramsko sekcijo, ki se je v dveh letih delovanja predstavila s precejšnjim številom iger.

V Sovjetski zvezi

Avgusta 1927 so Tončko Čeč poslali v Sovjetsko zvezo, kjer se je pod priimkom Čehova in kasneje Smisareva v Moskvi šolala na komunistični univerzi narodnih manjšin zahoda (1927–30). Po končanem šolanju je tam nekaj časa predavala dialektični materializem. 1932 se je zaposlila pri moskovskem rudarskem sindikatu. Na zahtevo KPJ se je maja 1937 vrnila v domovino in se tako izognila stalinskim čistkam. Že nekaj dni po vrnitvi v Trbovlje so jo spet aretirali in ji dodelili stalni policijski nadzor. Počasi se je začela vključevati v politično in kulturno delo v zasavskih revirjih.

Vrnitev v Zasavje

Od 1938 je bila v trboveljskem mestnem komiteju odgovorna za politično usposabljanje žensk in za teoretično politično izobraževanje članov partije, zlasti mladih. Kominterna je zahtevala njeno izključitev iz komunističnega gibanja, a je okrožno vodstvo KPS sklenilo, da lahko nadaljuje s političnim delom.

Osvobodilna vojna

Takoj po napadu na Jugoslavijo je bila v delegaciji komunistov, ki je od trboveljskega vojaškega poveljstva zahtevala orožje za prostovoljce pri obrambi domovine. Čečeva je pomagala pri ustanavljanju in širitvi mreže organizacij OF v revirjih. Takoj se je kot edina ženska priključila nastajajoči Trboveljski partizanski skupini in nato Revirski četi. Vojaških akcij se ni udeleževala, bila je zadolžena za politično delo. Pod psevdonimoma Roza in Pavla (uporabljala je tudi ilegalno ime Olga) je po razbitju čete avgusta 1941 politično delovala v okolici Zagorja. Spomladi 1942 so jo kot inštruktorico KPS poslali v celjsko okrožje, aprila 1942 je postala sekretarka OK KPS in okrajnega odbora OF za Kozjansko.

Ranjena in ujeta

Avgusta 1942 je bila ranjena v napadu na Kozjansko četo, pri kateri se je zadrževala, a se ji je uspelo umakniti. Aretirana je bila sredi septembra 1942, odpeljana v Brežice in nato v zapore v celjski Stari pisker. Kljub večkratnemu zaslišanju in mučenju ni ničesar izdala. Skupaj z dvanajstimi ujetimi partizani so jo 15. novembra 1942 vodili po celjskih ulicah, nato pa pred Narodnim domom postavili pred zid, sramotili in fotografirali. Zaradi ponovnega mučenja se ji je inficirala ranjena noga, zato so jo odpeljali v graško bolnišnico in nato v mariborske sodne zapore. Aprila 1943 so jo poslali v koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na ozemlju sedanje Poljske. Jeseni je zbolela za tifusom, umrla je 3. novembra 1943.

Teoretičarka zarote po mnenju Grega Zupana!

Kaj je bil njen greh? Borila se je za svobodo lastnega naroda! Borila se je za resnico in pravico. Odkrivala je laži. Dvigovala je ljudi, da imajo pravico do življenja, brez zatiranja Globoke Države.

Robert Hutinski: po enainosemdesetih letih okupacije slovenskega ozemlja s strani brutalnega nacizma, katere analogijo doktrine lahko vnovič potegnemo v današnji čas, se ni spremenilo nič. zasmehovanje in žaljenje nasprotnikov zapovedane doktrine ostaja enako. upornikov. ideologijo nacizma je zamenjala ideologija agende revolucije kovid. v času deklarativnega nacizma so upornike proti vsiljenemu sistemu, bandite, kot so jih poimenovali, tudi javno, vsem na ogled, okupatorji vodili po ulicah mest, in jih, skupaj z domačimi izdajalci, ovaduhi in kolaboracionisti režima, žalili, pljuvali, zasmehovali. prav tako, kot se to dogaja z nasprotniki neoliberalistične agende kovid danes, le, da zaenkrat še zgolj virtualno. preko družbenih omrežij. partizanka in aktivistka Tončka Čeč je bila ena tistih, ki jih je okupator razkazoval po ulicah celja. kolaboracionistične trdnjave nemškutarstva in sprijene ideologije. Tončko Čeč so po javnem zasramovanju še leto dni mučili po zaporih in taboriščih, kjer je 3. novembra, 1943, tudi umrla. v auschwitzhu. slava junakom. umrlim za svobodo.

A so se pri nas vse vrednote obrnile? A je to, kar so delali partizani narobe? A je bilo to, kar je delala Tončka Čeč narobe? Borila se je za preživetje lastnega naroda, Globoka Država pa ji je bila stalno za petami. Globoka Država z vsemi resursi in izdajalci, ona pa sama... oborožena z etiko in občutkom za pravico!

Mučili so jo predstavniki Globoke Države, ki spominjajo na Grega Zupana in podobne!