Članek
Sistem lahko sesujete tako, da zahtevate refundacijo plačila za "samoplačniški" poseg/pregled od ZZZS v višini, ki jo ta priznava
Objavljeno Nov 21, 2022

Domen Gorenšek na Twitterju:

Če bi vam po poškodbi avtomobila zavarovalnica odgovorila, da boste pač počakali 2, 3 ali 5 let na popravilo, bi se zavarovali pri tej zavarovalnici? Če je odgovor NE, kaj pa glede vašega zdravja? Vsak mesec plačujete prispevke, torej ste zavarovani. Pravica do zdravstvenega varstva in s tem pravica do zdravja je z ustavo zagotovljena, najpomembnejša človekova pravica. Sistem lahko sesujete tako, da zahtevate refundacijo plačila za "samoplačniški" poseg/pregled od ZZZS v višini, ki jo ta priznava. Predložite račun, od izvajalca posega/pregleda pa zahtevajte, da na račun NE zapiše, da se "odpovedujete povračilu stroškov iz obveznega zavarovanja" oziroma kaj podobnega. Vsi zavarovanci ste (smo) samoplačniki! Vas kdo vpraša, če želite plačati prispevke za zdravstvo vsak mesec? Ne. Torej? Država je dolžna zagotoviti zdravstveno oskrbo zavarovancem. Ustrezno in pravočasno. Če imate nedopustno čakalno dobo za poseg, na katerega ste napoteni, je logično, da boste poiskali pomoč izven "javne mreže", kjer itak dela večina zdravnikov specialistov. Nato predložite račun ZZZSju za refundacijo. Ne bodite "ovce". Ne pustite, da se sprevržen sistem norčuje iz vas in vašega zdravja. Zakaj bi si le premožnejši lahko dodatno plačali potreben poseg/pregled? Vsi imate pravico do zdravstvenega varstva. Zavedajte se tega. Ko se boste zavedli, da upravljajo z VAŠIM denarjem, boste zagotovo državljani, zavarovanci sami izkoreninili korupcijo. Več vas bo, ki boste zahtevali udejanjenje pravic do katerih ste upravičeni, prej se bo sprevržen, nepregleden sistem sesul sam vase. Zgolj brezplačno pravno mnenje. Lahko, da se motim, pričakujem pa, da ga bom tako ali drugače pošteno naj****. Vse dobro. 
Zgolj mnenje. Sam bi šel skozi sledeč postopek: 1.Napotnica z označeno stopnjo nujnosti pregleda/posega, 2. Izvajalec, pri katerem ste naročeni, 3. Uvrstitev na čakalni seznam/obvestilo o okvirnem terminu posega/pregleda v javni mreži. Nato, bi šel po niti.