Članek
NAVADNI SLEZENOVEC
Objavljeno Feb 17, 2023

Če imate kakršnokoli intoleranco na hrano, veste, kako striktno se je potrebno izogibati določene hrane. Po drugi strani pa svojemu črevesju veliko lahko pomagamo z zelišči. Tu je eno, navadni slezenovec.

Fibromialgija je zahrbtna bolezen, pri kateri se bolniki sprašujejo zakaj in od kje, imajo nepojasnene bolečine v mišicah po celem telesu in pogosto jih ne razume niti okolica niti zdravniki. Čeprav bolijo mišice, je v osnovi prizadet živčni sistem, ker je delovanje živčnih prenašalcev neusklajeno. Histaminsko intoleranco povezujejo z razvojem fibromialgije in kronične utrujenosti, zato se z njo sreča skoraj vsak oboleli. Stanje najbolj prizadane ženske srednjih let.
 
V Sloveniji so bolniki, svojci in podporniki organizirani v Društvo za Fibromialgijo - Združenje bolnikov s FM in SKU.
Včeraj sem imela zanje predavanje o zeliščih, ki vplivajo na metabolizem histamina, npr. kopriva in perila, delujejo protivnetno, npr. čeladnica in kurkuma, ter ščitijo sluznico črevesja, npr. osat in slezenovec.
Tudi med zdravilnimi pleveli, ki rastejo okoli nas najdemo take dragocene, ki so se izkazali, da pomagajo pri nepravilnostih v histaminskem metabolizmu. Tu pa se srečamo tudi z alergijami. Na sliki je navadni slezenovec, manj poznan med slezenovci, a pogost plevel okoli nas.