Članek
V ŠOLE JE TREBA SPRAVIT DRUGE STVARI: LOGIKO IN ZDRAVO KMEČKO PAMET
Objavljeno Mar 11, 2023
Dušan Jambrošič
Njegovo ime je Miha. Zna bit, da ga poznate.
Preden karkoli napišem, le eno pojasnilo oziroma obvestilo. Venček norosti nekega tedna, ideja, ki se je rodila prejšnji petek, bo moja redna tedenska fb rubrika. Ampak ne ob petkih, pač pa ob nedeljah. Ker trenutno poleg službe delam še na neki drugi ustvarjalni, umetniški zgodbi, ki je čisti antipod temu kar počnem na šihtu mi čez teden za kak malo daljši in poglobljen fb zapis kar venček norosti bo, preprosto zmanjka časa. In energije. Marsikdaj se zgodi, da zvečer le še padem v posteljo. Sama sreča, da sem samski. V tej fazi v kateri sem zdaj, bi moja punca imela bolj malo od mene. V čustvenem, psihičnem in fizičnem smislu. Tko pač je. 
No, zdaj pa se posvetimo našemu Mihcu. Zna bit, da ga poznate.
Miha Kordiš je poslanec Levice. Poslanec stranke, ki sem ji v nekih drugih časih, ko sem bil fejst butast in fejst naiven, celo dal glas na volitvah. Človek, ki je v ne tako zelo oddaljeni preteklosti na svojem fb zidu kričal o tem, da naj se vsi antivakserji odstranijo z njegovega zida. In to hitrooo. No, še preden sem se z veseljem odstranil s seznama njegovih fb frendov (oznako antivakserja nosim s ponosom in častjo že vse od začetka tega natega in socialnega eksperimenta), sva imela precej burno debato tudi na messengerju. Dečko me je na vsak način želel retorično oziroma verbalno sesut. Ko je dojel, da je naletel na nasprotnika, ki je malo trši oreh... me je blokiral. Pošteno! Mimogrede... tudi s Pavlom Ruparjem sva imela prejšnji vikend več kot zanimivo messenger debato, ker ga je malce zapekla vsebina neke moje objave. A o tem kdaj drugič.
Mi je bilo fascinantno, ko je ta isti možakar kandidiral za predsednika države. V črni srajčki je razpredal o tem, da bo on predsednik vseh. Ne le peščice. Ne seri, stari. Nekaj mesecev nazaj si trosil sovražno propagando o antivakserjih, ki ne predstavljajo peščice, pač pa 40% slovenske odrasle populacije. Zatorej, Mihi... ne bluzi!
Potem pa včeraj vidim fotko, kjer Miha pozira ob plakatu, ki sporoča, da je LGBT agendo treba spravit v šole. Vem, Mihi. Plačan si zato, da širiš tovrstno propagando. Za razliko od ljudi, ki so na tvoji njivi delali zastonj, kajneda?
Ampak mislim, da ni nobene potrebe po tem, da se LGBT spravi v šole. V šole je treba spravit nazaj neke druge stvari. Logiko in zdravo kmečko pamet. Empatijo in spoštovanje drugačnosti, kar se da doseči tudi brez nekih transhumanističnih agend v ozadju. Naučit otroke, da bodo pomagali drug drugemu, ne le jezdili na valovih egoizma in tekmovanja kdo ima boljše ocene. Naučit jih, kako se bodo znali spopasti z lastnimi demoni. Tesnobo, depresijo, strahom, paniko. Naučit jih, kako se bodo znali v življenju znajti na trgu dela, četudi niso ravno sinčki naših tajkunov.
To rabimo v naših šolah. Žal Mihi ne šteka. Prav tako kot ne šteka oziroma noče priznat, da smo imeli antivakserji prav. V tej zgodbi nikoli ni šlo za zdravje. Šlo je za neke povsem druge stvari. Denar, moč, nadzor, vpliv, kontrolo. Ne nujno v točno tem vrstnem redu.
A Mihi tega priznal ne bo. Raje si zvrta luknjo v koleno.
May be an image of 6 people and text