Članek
ZAKAJ NEKATERI POSTAVLJAJO POSTE V ANGLEŠČINI?
Objavljeno Jul 13, 2023


Pa imajo samo slovenske sledilce. Jaz imam recimo več prijateljev na FB, ki govorijo srbsko/hrvaško kot v slovensko, a ne postavljam postov v angleščini - če že, jih prevedem, če le utegnem.
Če nekdo postavlja poste v angleščini in so njegovi sledilci Slovenci oz. Hrvati/Srbi itd. pomeni, da ga je sram svojega lastnega jezika.
Ja, alergična sem na to. Alergična sem na to med drugim zato, ker moji otroci, ki so zdaj stari vsi čez 20 let me sabo govorijo v napol angleščini. Če ne najdejo besede, ki jo potrebujejo v slovenščini, rečejo kar v angleščini. V vsakem drugem stavku je beseda "full" ali "sorry", da ne govorim o drugih besedah, ki se jih ne spomnijo v slovenščini, pa rečejo kar v angleščini - recimo surprised (presenečen), cringe situation (nerodna situacija), dude (oseba) itd. itd.itd.
Ljudje, od 1995 - 2005 leta sem živela na Dunaju in tisti, ki je bil na Dunaju ve, da je vsako drugo ime na restavracijah (da ne govorimo v imeniku) slovensko, češko, madžarsko itd. Ja, to je bila naša skupna država Avstro-Ogrska. Slovenščino pa sem v desetih letih tam slišala dvakrat na ulici, srbščino pa vsak dan! Dunaj je drugo največje mesto, kjer je največ Srbov na svetu izven Srbije, prvo je Chicago.
Vem, da je prodiranje angleščine vsepovsod posledica tehnološkega razvoja, kjer je pač znanje angleščine nujno za komuniciranje s svetom, ampak, da se slovenščina spreminja v angleščino, je pa kriza! In da ljudje, ki imajo za svoje prijatelje v glavnem Slovence postavljajo poste v angleščini je znak slabega samospoštovanja!