Članek
BILDOVA NASLOVNICA
Objavljeno Aug 03, 2023

BILDOVA NASLOVNICA (Darija Lovšin)
Leta 1986 je nemška revija Bild izšla z naslovnico, na kateri sta od slavne kolnske katedrale iz morja štrlela samo famozna zvonika. Vse drugo je preplavljalo Severno morje in čez to je bil natisnjen glomazen naslov KLIMATSKA KATASTROFA.
Ni sploh važno, kakšna strokovna »spoznanja« so jih nagnila k temu, dovolj je vedeti, da ga v novinarstvu ni čez slabo novico. SLABA NOVICA = DOBRA NOVICA. To se prodaja in dviguje naklado oz. gledanost.
Nekaj dni zatem je imenitna druščina mlajših poslovnežev krenila z jadrnico iz Key Westa na 200 km dolgo pot, ki so jo sklenili s klubsko zabavo, kajti dobro se je živ in zdrav vrniti s take plovbe. V nekem momentu je živahen klepet utihnil in sredi tišine se je slišalo: Zakaj ne bi te okoljske katastrofe izkoristili za dolgotrajen dober posel?!!!
To je bila genialna ideja. Tako dobra, da se odtlej cel svet pokorava nekakšnemu ogljičnemu odtisu, ki se ga lahko v enem letu nabere samo do neke arbitrarne meje, če ne država plača globo. Eden največjih zaslužkarjev z ogljičnimi kvotami je nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore, ki je svoj posel utemeljil na lažnivem filmu, v katerem so zmanipuliali podatke o globalnem segrevanju tako, da so vzeli samo en krajši izsek iz geološke zgodovine.
Al Gore ima vsaj milijone od svojega natega. kaj ima pa Boštjan Videmšek, tisto novinarsko ime časopisa Delo, ki se je pred kovidom zavzemalo za begunce, potem pa za cepiva in zdaj … zdaj dobi na voljo celo stran osrednjega časopisa, oz, kar je od njega ostalo, da tarna da joka,, kako zgubljamo dragocen čas, morali pa bi rešiti planet. Ker nas bo sicer ogljični odtis zradiral z obličja Zemlje. Tega novinarja, nekdanjega vojnega dopisnika daje tak patos in svetobolje, da se človeku kar zasmili. En sam pisun, pa tako breme na njegovih plečih!