Članek
ZA HRANO GRE!
Objavljeno Aug 24, 2023


V Evropi nam vsiljujejo PROPAD KMETIJSTVA pod pretvezo ohranjanja okolja!
V medijih pišejo o omejitvah pri nakupu zelenjave v nekateri delih EU in v Angliji. In o pomanjkanju določenih živil, hrana se draži.
Sem Mirjana Steblovnik in kot lastnica kmetije sem bila skupaj z drugimi kmetovalci poklicana na seznanitev z novimi uredbami kmetijske politike EU. Direktiva obsega nekaj več kot 1000 strani in je bila sprejeta za obdobje 5 let.
V veljavo je stopila januarja 2023 brez predhodne seznanitve kmetov!
Na predavanju poslušam, se čudim, debelo gledam. Za visokimi cenami hrane in pomanjkanjem skriva še marsikaj drugega. Direktiva se ponaša z nazivi – za večjo pridelavo hrane, ohranjanja podeželja, narave in dobrobit ljudi. Glede na vsebino pa je ravno obratno!
Predpisi, uredbe in omejitve so milo rečeno skregane z življenjsko logiko. Po besedah predavateljev je v Sloveniji po novi direktivi premalo ZAŠČITENIH naravnih površin. Pa so z januarjem, kar brez vednosti lastnikov - kmetov, ‘ZAŠČITENE‘ površine razširili.
Za ta ‘ZAŠČITENA’ zemljišča sedaj velja kup novih banalnih omejitev. Lastnike so tako na nek način razlastili, saj bodo zaradi nove odredbe ob dohodek. Nekateri bodo morali že obdelane in zasejane površine spremeniti v travnike, kjer ne bo več mogoče pridelovati zelenjave ali pasti živine.
Tudi na ‘NEZAŠČITENIH’ površinah direktiva narekuje nesmiselne ukrepe. Ugotavljal se bo delež preorane zemlje na kmetijah in če bo ta presegel predpisano kvoto, podano iz EU, bodo morali kmetje presežek njiv zasejati s travo.
Pa kdo je tu nor? Kako naj bi po tej logiki pridelali več hrane, ohranjali podeželje in dobrobit ljudi? Kaj mi bo zemlja, če z njo ne morem upravljati in si pridelati lastne hrane? Tudi davki na subvencije se bodo povečali na 48%. Stroški na kmetijah pa niso majhni.
Na Nizozemskem so prisilno zaprli 3000 kmetij.
Kmetije se množično zapirajo tudi v Nemčiji in drugod po EU. Tudi mi letos zapiramo kmetijsko dejavnost, se nam preprosto ne izide. Hrana se uvaža iz držav, katerim je za ogljični odtis, kvaliteto hrane in zdravje ljudi prav malo mar - in direktiva je padla tudi pri ohranjanju okolja.
Evropi se spričo kmetijske politike ves svet smeji. Absurd, tako so se izrazili na Sky news Australia v prispevku o zapiranju kmetij v Evropi. Napisala sem zgolj v razmislek, kam vse skupaj pelje. Če boste komentirali, se nikar ne kregajte.
Tudi malce več spoštovanja do kmetov ne bi bilo odveč. Večkrat v komentarjih zasledim, da so kmetje rak rana današnjega časa - sploh krivi za večino onesnaževanja in toplogrednih plinov. Vsa hrana, ki jo pojemo, prihaja s kmetij in s tem smo vsi del kmetovanja.
Z uvoženo hrano pa se najverjetneje zraven onesnaževanja podpira še otroško in suženjstvo delo. Če imate srečo, ste vrtičkarji in hrano pridelujete sami. Samo vprašanje časa je, kdaj bo kdo tudi vrtičkarje označil za nedobičkonosne in spisal kakšno uredbo, ki bo že s kakšnim razlogom prepovedala vrtnarjenje.
Vse to iz unije nekega umazanega kapitala, ki si je nakradel ime pri Evropi, zdaj pa hoče izropati prebivalstvo, onemogočiti temeljne pravice in vsiliti svojo ceneno procesirano, naparfumirano »hrano«, obogateno s ščurki in murenčki.
DELITE, KOLIKOR MORETE, KER TOLE JE ŠLO KREPKO ČEZ VSE MEJE ZDRAVE PAMETI!
Jutri nam bodo prepovedali imeti in obdelovati vrtičke in kuriti drva!!!