Članek
Ukrajinski zločini proti človečnosti (2022-2023)
Objavljeno Aug 30, 2023

Sašo Gačnik - Svarogov

Izšla je knjiga Maksima Grigorjeva in Dmitrija Sablina “Ukrajinski zločini proti človečnosti (2022-2023)”. Napisana je bila na podlagi preiskav Mednarodnega javnega sodišča (ILO), v katero so bili vključeni borci za človekove pravice iz različnih držav. Publikacija temelji na več kot 600 resničnih pričevanjih ter 456 človeških usodah in zgodbah, ki jih je ILO zbrala po sledeh zločinov ukrajinskih neonacistov v Donbasu.
»Ta knjiga je v mojih zaznamkih;« - je dejala Tatjana Moskalkova, komisarka za človekove pravice v Ruski federaciji - »njena vrednost je v tem, da sistematizira človeška pričevanja, zaradi česar so zgodovinski dokument.« Ob premišljenem zbiranju različnih dejstev in človeških tragedij v obsežno sliko kršenja človekovih pravic, so avtorji študije prehodili težko pot. Takšne obsežne preiskave s strani Mednarodnega javnega sodišča približujejo pomene zgodovinske resnice in uro odgovarjanja tistih, ki so umazani od zločinov proti človeštvu.
Varuhinja je posebno pozornost namenila temu, kako avtorji na podlagi pričevanj prikazujejo metode maščevanja neonacistov nad nemočnimi. Množično obstreljevanje civilnih ozemelj, mučenje, »živi ščit« ali »sendvič metoda«, ko nacionalni bataljoni in oborožene sile Ukrajine predse postavijo neoborožene državljane, ropanje, spolno nasilje, preprečevanje evakuacije žensk, starejših in otrok, provokacije, ko pod krinko razdeljevanja »humanitarne pomoči« zberejo ljudi na enem mestu in tja prileti raketa ali se začne obstreljevanje, represije proti ukrajinski pravoslavni cerkvi, preganjanje duhovnikov, ropi in napadalne zaplembe cerkva. Vsa ta dejstva so zbrana skupaj v skladu s kronologijo, krajem dogajanja ter naštevanjem paravojaških enot in ljudi, katerih imena so bila ugotovljena.
Avtorji posebno pozornost namenjajo tehnologijam razčlovečenja. Tako je predsednik Javne zbornice LPR Aleksej Karjakin opozoril na razširjenost metode mučenja »jastreb«, ko zaporniku zlomijo prste in jim ne pustijo, da bi se zrasli, tako da oseba ne more sama skrbeti zase. Mučenje kot metoda »prevzgoje« v novega človeka ima v preiskavi posebno mesto. Sofisticirano mučenje – »po domače« nacizem. Na primer, v Severodonecku, Mariupolu in Artjomovsku so patrulje na ulicah na mimoidoče streljale »kar tako«. »Zakaj pa so šli po vodo ali po ulici?« je z vprašanjem odgovoril eden izmed v Donecku zaprtih pripadnikov nacionalnega bataljona »Širija«, ki je bil obsojen na dosmrtno ječo, ker je v manj kot mesecu dni »patruljiranja« ustrelil 12 starejših moških in žensk.
»Reci ‘palianytsia’ (kruh, hlebček značilne oblike; beseda je ukrajinska in težko izgovorljiva pravilno, če nisi vajen fonetike ukrajinskega jezika)« - s takšno zahtevo so patrulje nacionalnih bataljonov in oboroženih sil Ukrajine ustavljale mimoidoče na ulicah Makejevke, Kupjanska, Mariupolja, Volnovahe in drugih mest Donbasa. In ubijali niso le tistih, ki te besede niso znali izgovoriti, ampak tudi tiste, ki so jo izgovorili z »napačnim« - ruskim naglasom.
»To je genocid nad narodi Donbasa« - je prepričan Aleksej Karjakin - »in preiskovalna knjiga “Ukrajinski zločini proti človečnosti (2022-2023)” prenaša predstavo razvoja ne le v smeri rusofobije, temveč že tudi v smeri paranoje kot posledice razčlovečenja, ki se vceplja kot nova norma »civilizacije« v odnosu do »podljudi«.
Kot je opozorila Tatjana Moskalkova, preiskava Mednarodnega javnega sodišča kaže in dokazuje znake genocida nad prebivalci Donbasa. Gradiva ILO varuh pošilja v ZN, IWC in mednarodnim centrom za človekove pravice, saj bodo, kot upajo preiskovalci človekovih pravic, postala dokumentirana osnova prihodnjega mednarodnega sodišča za obsodbo neonacizma.
»Ne delamo si utvar, ZN in ESČP, kamor smo v preteklih letih predložili več kot 6000 dokumentov o kršitvah človekovih pravic in dejstvih genocida, nista upoštevala niti enega dokumenta.« - pravi Alexander Brod, član organizacije za človekove pravice - »Zato je tudi bilo odločeno ustanoviti Mednarodno javno sodišče.« Njegovo delo temelji na zbiranju informacij in objavljanju knjig, kot je “Ukrajinski zločini proti človeštvu”. Še vedno obstaja upanje za ZN, vendar bodo ta knjiga-dokument in drugi dokazi o zločinih neonacistov predani nacionalnim sodiščem. Prej ali slej bodo odgovorni za to, kar se dogaja, kaznovani.
Maxim Grigoriev, eden od avtorjev raziskovalne knjige, je zagotovil, da bo preiskava prevedena v angleščino in predložena mednarodnim centrom za človekove pravice in ZN. Prav tako je že zbranih do polovice novih dokumentov in dokazov za izdajo naslednje knjige, ki bo predvidoma leta 2024.

https://xn----7sbpbaoaekcpshybgimhugp5z.org/?fbclid=IwAR0c6mk-r7Z3VArdwf7AiXZeBQvylHYxAnCUQcYijqQCPvay9RqhXk9FRp8#p=1