Članek
MOJE IZKUŠNJE Z BREZGOTOVINSKO DRUŽBO
Objavljeno Sep 08, 2023

To so izkušnje Alenke F. z ukinjanjem gotovine :
MOJE IZKUŠNJE Z BREZGOTOVINSKO DRUŽBO
Julija sva bila na dopustu na Norveškem. Krasna dežela. Ker sem se predhodno priključila nekaj norveškim FB skupinam, sem vnaprej vedela, da tam gotovine ne potrebuješ. Toda, ko sem to izkusila na lastni koži, me je vseeno obšla žalost in predvsem občutek, da sem nadzorovana na vsakem koraku. No, bom opisala nekaj primerov.
Prvi večer v Oslu sva obiskala irski pub. Zaradi pristne irske glasbe in seveda Guinnessa. Neki gost je naročil pijačo in hotel plačati z gotovino. Kakšen idealist, gotovine niso hoteli sprejeti. Samo kartica ali pa ostani žejen. Seveda tudi napitnine ni bilo, toda če tako ukažejo šefi ….
Prispeva v Bergen in parkirava zunaj mesta, ker v mestu lahko parkiraš maksimalno dve uri. Toda na parkirnem nobenega avtomata za plačilo. Samo tabla s številko parkirišča. Plačaj z aplikacijo Easy park, ki ti seveda zaračuna 15% dodatka ali pa več sreče nekje drugje. Seveda še vedno obstajajo parkirišča z navadnimi avtomati, samo ne povsod.
Nato se odpraviva do tramvaja, ki pelje do centra. In zopet samo brezgotovinsko plačilo. Na postaji je avtomat, toda samo na kartice. Plačam torej s kartico. Pa ne mislit, da je bilo možno tiskati vozovnico. Noup, vozovnica se naloži na kreditno kartico. V postopku nakupa moraš skenirati kodo, odpre se povezava do spletne strani, nato vpišeš podatke iz kartice (številko, zapadlost in CSV) in nato ti na spletni strani pokaže kupljene karte. Pojma nimam, kako postopaš v primeru, če pozabiš prenesti povezavo in dobiš na tramvaju kontrolo vozovnic. Mogoče preverijo kartico.
Točenje goriva – no, to nam je malce bolj poznano, saj imamo tudi v naši okolici samopostrežne pumpe. Toda tam so samo samopostrežne in samo s kartičnim plačilom, personala pa skorajda ni na spregled. Torej, vstaviš kartico, vpišeš PIN, izbereš številko pumpe, izbereš vrsto goriva in potem ti lahko kartico sprejme ali pa tudi ne. Če jo, lahko pridno natankaš. Če jo ne, vzemi drugo iz denarnice (če jo imaš) in ponovi vajo. Sicer pa imaš izbiro, lahko greš drugam. Če imaš dovolj goriva. Opazovala sem starejšega možakarja, kako se je matral, da je uspel napolniti rezervoar. Pa vem, da ni bil prvič v tej vlogi, saj je bil domačin. Ubogi starejši ljudje.
Cestnine - no, saj je super, ko se ti ni treba nikjer ustavljat. Na cesti in ob vstopu v mesto, plačuješ cestnino. Vsakih nekaj kilometrov, če se jim tako zazdi. Enostavno vidiš tablo z opozorilom, kmalu sledijo kamere, ki skenirajo registrsko tablico in to je to. No, ne ravno. Ker potem dobiš kar domov račun za cestnino, ki krepko presega našo letno vinjeto. Enako je z nekaterimi trajekti čez fjord. Niti ne veš, koliko boš plačal. Izveš doma. Seveda se lahko cestninam in trajektom tudi izogneš, le da precej naokoli.
V Trondheimu je en možakar tako lepo igral na harmoniko, da sva ga kar dolgo časa poslušala. Ker sem bila brez norveških kron, sem mu pustila evre in se mu opravičila, ker sem imela samo to. Pa izgleda, da je kar navajen tega in da norveške gotovine sploh ne dobiva.
Aja, še to - ob vsaki kartični transakciji mi je moja banka zaračunala provizijo 0,58% od vrednosti nakupa. Seveda pa banka zaračuna provizijo tudi trgovcu, gostilni.. V Sloveniji npr. med 1% in 6,5%. Pri plačilu 50 EUR in 2% proviziji (+0,58%), banka pobere 1,29 EUR. Torej 50 ni več 50. Kot bi to bilo pri gotovini. Ima pa banka toliko več.
Zanimivo, kako v norveških FB skupinah zasmehujejo gotovino in pravijo, da je to samo za berače in ulične godce. Za nekoga celo samo za kriminalce.
Pa imajo zakon, ki nalaga sprejem gotovine. Samo upoštevajo ga ne. Tudi mi imamo Zakon o uvedbi evra, kjer je izrecno zapisano, da se pravna ali fizična oseba, ki ne sprejema gotovine, kaznuje z globo med 2.000 in 25.000 EUR. Pa vendarle imamo primer Upravne enote in nekaj časa celo banke, kjer ne sprejemajo gotovine.
Zato so tisti, ki trdijo, da sprememba Ustave ni potrebna, ker imamo za to zakon, v veliki zmoti. Zakon se lahko spremeni zelo na hitro z navadno večino v parlamentu. Če pa to pravico zapišemo v ustavo, je za spremembo potrebna dvotretjinska večina glasov navzočih poslancev. Malce težje torej. Ja vem, tudi ustave naši organi ne spoštujejo. In celo sodišče jih podpira pri tem. Zato samo zapis v nekem pravnem aktu ne pomaga, treba je vztrajati na njegovem izpolnjevanju in seveda gotovino tudi uporabljati.
Z ukinjanjem gotovine ogromno pridobijo zgolj banke. Mi sigurno ne, ker brezgotovinsko plačevanje ni tako zelo enostavno kot nam željo predstaviti in tudi ni poceni. Pa še električna energija mora biti zagotovljena in seveda mobilni telefon. Ker tudi kartice ne bodo prav dolgega veka.
(via Nikita Xever)