Članek
Pa se pejmo spet mal zgodovino!
Objavljeno Oct 06, 2023

Robert Dolenc

Pa se pejmo spet mal zgodovino!
(Za mlajšo populacijo Slovencev)
Hrvaška ni Savudrijo in ozemlja do reke Mirne, Novigrada »dobila« od Italije, ampak na račun Slovencev in Slovenskega ozemlja, ki je po drugi vojni ostalo v Italiji!
»Slovenci smo leta 1945 zato, da bi celotna Istra, ki je bila tako etično kot zgodovinsko vedno sestavni del Kranjske, pripadla novi Jugoslaviji, MORALI zaveznikom v korist Italije prepustiti celotno ozemlje na levem bregu Soče in s tem tudi vse Slovence, ki so znova ostali v Italiji. Istro so Slovencii »kupili nazaj« s slovenskim ozemljem in slovenskim prebivalstvom, ki je ostalo v Italiji!
Na območju Slovenskega primorja in dela Istre jej bilo takoj po drugi svetovni vojni ustanovljeno začasno svobodno tržaško ozemlje, razdeljeno na dve upravni enoti: na Cono A s Trstom, pod upravo angleških okupacijski sil, in cono B, pod upravo jugoslovanske vojske. Šele leta 1954 (po londonskem memorandumu) je cona A pripadla Italiji, cona B, ki je svojo južno mejo imela na reki Mirni (Novigrad), pa Jugoslaviji (IN NE HRVAŠKI!), a si jo je Hrvaška prisvojila, a se takrat o tem ni govorilo, saj je šlo samo za administrativno razmejitev znotraj Jugoslavije!
Cona B je bila torej nadomestilo za slovenska ozemlja v coni A in to bi bilo najmanj, kar bi Slovenija brez pomislekov morala dobiti že leta 1954!« Slovenska politika pozablja??? Hrvaška ne! Točno vedo kaj delajo! Slovenska politika, ki nima jajc, pa je nasedla! Oni so že skoraj na cilju!
PROSIM DELI NAPREJ! TA DEL ZGODOVINE JE NAMENOMA ZAMOLČAN!?