Članek
NARA PETROVIĆ: Ljudje, stlačeni na kup, se množijo dosti bolj kot tam, kjer imajo izobilje prostora
Objavljeno Oct 14, 2023

Poskušam si v glavo stlačiti dejstvo, da vsaj 110% prebivalstva Slovenije živi na tisti zaplati daleč stran, o kateri se v teh dneh veliko piše, ki je enaka površini naših štirih obalnih občin - Gazi.
In zdaj se morajo stlačiti še bolj.
Predstavljam si, kako bi bilo, če bi Trst zahteval, da se vseh 2 milijona Slovencev stlači v Izolo in Piran in bi Hrvaška Istra rekla, da nihče pod nobenim pogojem ne sme čez Dragonjo.
Saj vem, da na obali godrnjamo nad množico turistov poleti, ampak 800.000 v Izoli in 1,5 milijona v Piranu -- naenkrat -- to so neke povsem druge razsežnosti gneče, naj sta obe mesti zgrajeni še tako strnjeno, kot nared za gnečo, kot tudi vasi okrog njih.
Seveda se rad ozrem tudi k drugim ekstremom, denimo k slumu Dharavi v Mumbaiu, ki sem ga obiskal pred mnogimi leti. Tam živi okrog milijjon ljudi na približno 5 km2 (kar je 2 km2 _manj_ kot Šiška! Skratka, dodaš še malo Bežigrada, pa je dovolj za vse.prebivalce Slovenije po njihovih standardih).
Torej se le da stlačiti dva milijona v Piran in vse prebivalce Gaze na jug njihovega ozemlja. Ni pa to ne vem kakšno življenje, milo rečeno.
Vredno je opaziti, da se ljudje, stlačeni na kup, množijo dosti bolj kot tam, kjer imajo izobilje prostora. Zaledje Slovenske Istre je izpraznjeno, morda bi bili zunanji pritiski in prisile dobri, da se ljudje vrnejo in začnejo množiti?
Kaj če bi se Slovenci, vsi stlačeni v Piran, prebudili in bi v njih eksplodiral gon po preživetju. Začeli bi se ploditi kot zajci in bi se nazadnje preprosto razlili po okolici, meje gor ali dol!
Hm, kdo ve, ali bi bilo to dovolj, ali pa bi povrhu tega morali postati še muslimani?
Gazi pravijo zapor pod odprtim nebom. In v tem zaporu je leta 1991 rodnost dosegala raven 8.3 otroka na žensko. Ne, potem to ni zapor, to je nekakšna bizarna plodilnica! Do 2013 je rodnost _padla_ na 4.4 otroka. Nič čudnega, da je prebivalstvo v 50 letih naraslo s 340.000 na skoraj 2.300.000.
Kako pa je v Slovenski Istri? Na vsakih nekaj let se morda rodi kak otrok v kakšni razpadajoči vasi, v obalnih mestih je bojda malo bolje. Tu živi za slabe 4% prebivalcev Gaze - večinoma v mestih, v zaledju so spalna naselja in utrujeni, ostareli kmetje, nostalgični za starimi časi -- težkimi časi, seveda, a v njih je bilo vsaj nekaj drastično živega.
Kaj pa danes? Zaledje Istre je dom za ostarele, Gaza je žur mladosti s povprečno starostjo okrog 18.
Ob vsem tem ugotavljam, da ne vem prav nič o človeški naravi. Bolj ko pleme stlačiš na kup in ga stisneš ob drugo pleme, s katerim se sovražita, več bo nazadnje tako enih kot drugih, čeprav se bodo pripadiniki enega in drugega ves čas pobijali med seboj.
Človek je res čudna zver ...