Članek
LJUDJE NE ZNAJO KOMUNICIRAT, LJUDJE NOČEJO KOMUNICIRAT, LJUDJE SE BOJIO KOMUNICIRAT
Objavljeno Oct 30, 2023


Kaj se dogaja z nami v obdobju družabnih medijev? Nehali smo govorit, a pišemo, pravzaprav tipkamo... No... lajkamo, pa potem stisnemo kakšen gif, ali sticker - obvezno, ko ima kdo rojstni dan ali objavi kakšen selfie, kjer je treba reči, da je oseba lepa (boh var, da se komu zameriš) - oz. še bolje, je treba pripopati kakšen srček. Saj veste, da jaz vse srčke in gif-e na mojem FB-ju in v moji skupini brišem. Če ne znate povedat nekaj s svojimi besedami, potem tudi vašega srčka in gifa ne rabim.
No, torej, govorim o komunikaciji na družabnih omrežjih. Nekdo da eno sliko gor ali selfie ali to, kar je pojedel, kam je šel in že se vsujejo lajki in komentarji.
To, da bi kdo napisal več kot dva ali tri stavke je že redkost. Da pa nekdo objavi tekst, ki je dolg eno ali dve strani... uf... to pa že redki preberejo (a zaradi tega piše na spletnih člankih... branje tega prispevka traja 3 minute)... Včasih se tisti, ki objavljajo tekste - ali bolj videe, saj ljudje sploh ne berejo več, samo gledajo slike in videe, samo bog ne daj, da je daljši od 3 minut - zavarujejo tako, da napišejo: poglejte, kaj se zgodi na koncu... poglejte do konca, ne boste verjeli, kaj se zgodi na koncu (pol prideš na konec in se ne zgodi nič spektakularnega in veš, da je napisano samo brezveze, zato, da pogledajo do konca)...
V glavnem, ne pogovarjamo se več, samo tipkamo si. Pa še to ne z besedami, srčke popamo. Ljudje ne marajo razmišljati, to je za njih prenaporno. Cel dan mora biti nek šum, cel dan mora biti TV prižgana, ljudje se bojijo samote, takrat se oglasijo vprašanja kot: "Pa kaj si naredil/a s svojim življenjem? Zakaj cel dan buliš v TV/ v telefon... A nimaš svojega življenja? Pojdi raje ven, v naravo, v tišino..."
No, seveda ne obsojam nikogar. Tehnologija je pač naredila svoje. Vsi smo tako zaposleni cel dan z novicami, ki niso pomembne za nas, zato, da se ne bi spraševali, kako živimo in zakaj počnemo to, kar počnemo. In potem pridejo nostalgični posti... češ, kako je bilo lepo, ko smo bili otroci, ni bilo mobilnih telefonov, cel dan smo se podili zunaj, pili smo vodo iz pipe blablabla itd.itd... Ja, tehnologija se pač razvija. Takrat je bilo tako, zdaj pa je drugače. Saj zdaj bi tudi lahko poslušali muziko s kaset, ampak zakaj, če imamo CD-je. Saj zdaj bi tudi lahko pisali pisma, pa zakaj jih bi, če lahko pišemo sms-e...
Vse se spreminja, tudi naša komunikacija! Kmalu bomo itak komunicirali samo telepatsko. Ne bo treba niti tipkati več...

#DajanaBabič